Actualitate

România importă tot mai mult gaz rusesc. Ministru: ”În sfârşit ne-a venit mintea la cap”

Un raport guvernamental recent arată că gazele româneşti au devenit atât de scumpe după Ordonanţa 114 încât e mai avantajos pentru firme să cumpere gaze de la ruşi.

Pentru omul de rând facturile sunt deocamdată plafonate, dar analiştii atrag atenţia că importurile şi preţurile mari la gaze scumpesc toate produsele şi serviciile. În replică, ministrul Energiei spune ironic, că şi el s-a îngrăşat, tot de la Ordonanţa 114.

România a ajuns să importe în această vară de 353 de ori mai multe gaze ruseşti faţă de cât importa vara trecută, potrivit unui raport guvernamental publicat pe pagina Comisiei Naţionale de Prognoză. De vină ar fi situaţia creată de Ordonanţa 114, adoptată de Guvern în decembrie anul trecut.

Efectele se văd şi în statistica oficială, pe prima jumătate de an. Avem importuri mai mari cu 57% faţă de perioada similară din 2018. În acelaşi timp, producţia noastră scade. Ministrul Energiei spune că i se pare normal.

Anton Anton, ministrul Energiei: Eu cred că în sfârşit ne-a venit mintea la cap şi luăm gaze ieftine ca să le introducem în rezervoare, în depozite, să avem gaze la iarnă.
Reporter: Din cauza Ordonanţei 114?
Anton Anton: Toate sunt din cauza ordonanţei 114, sigur că da. Şi eu sunt mai gras din cauza ordonanţei 114″.

Ordonanţa 114 plafonează la 68 de lei pe MWh vânzarea gazelor către consumatorii casnici, iar ordonanţa 19, care a modificat-o, a stabilit că toate companiile pot cumpăra gaze de pe piaţa liberă.

Ca să compenseze pierderile de la plafonarea pentru casnici, producătorii de gaze vând pe piaţa liberă pentru firme la preţuri mult mai mari. Atât de mari încât gazele ruseşti, destul de scumpe şi ele, sunt acum mai ieftine decât cele româneşti.

Radu Dudău, conferenţiar la Universitatea Bucureşti: ″Înseamnă de fapt o creştere a costului cu energia pentru tot ceea ce se produce în economie: bunuri, servicii, tot ceea ce achiziţionează un consumator român de pe piaţa românească de exemplu, va fi mai scump, dacă respectivul produs sau bun conţine în structura sa de cost o pondere importantă de gaze naturale”.

Gazul ca materie primă este folosit la producerea fertilizatorilor, a medicamentelor, a plasticului și a materialelor textile dar și a unor produse chimice.

Pentru că se foloseşte gaz pentru producerea, printre altele, a sticlei, a oțelului, şi cimentului, dar şi a produselor alimentare, cum ar fi pâinea, toate acestea pot fi mai scumpe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *