Timpul.md

Actualitate 19 Decembrie 2014 | 14:37

România şi Bulgaria vor profita de restricţiile impuse de Rusia asupra exporturilor de grâu

Mai multe ţări europene, printre care România şi Bulgaria, vor avea de câştigat în urma restricţiilor impuse de Rusia asupra exporturilor de grâu, întrucât cumpărătorii se vor orienta către alte pieţe mai uşor accesibile, potrivit lui Stefan Vogel, analist al Rabobank International.

"Incertitudinea din Rusia a devenit vizibilă pentru multă lume, iar cumpărătorii încearcă să-şi asigure cantităţile necesare din alte regiuni. Aceste regiuni vor fi diferite, parţial Germania şi Franţa, precum şi ţările de la Marea Neagră, România şi Bulgaria, poate şi Ţările Baltice", a declarat Stefan Vogel, şeful departamentului de cercetare a pieţei agricole al Rabobank International, transmite Bloomberg.

Preţul grâului a avansat pentru a şasea zi consecutiv, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că guvernul rus foloseşte diverse metode, cum ar fi restricţionarea transportului de marfă pe calea ferată sau respingerea certificatelor de export, pentru a încetini livrările în afara ţării.

Volumul exporturilor de grâu din Rusia va fi cu 3-4 milioane de tone mai mic decât nivelul estimat de guvernul Statelor Unite, în condiţiile în care Rusia adăugă noi reglementări care vor face mai dificilă livrarea de grâu în afara ţării, potrivit lui Vogel. Astfel, deşi Rusia va limita unele exporturi, livrările către Egipt şi Turcia, mari cumpărători de grâu, vor fi meţinute la acelaşi nivel.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, exporturile de grâu au crescut cu 1,8% din iulie până în prezent prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rusia, al patrulea mare exportator de grâu la nivel mondial, se confruntă cu o criză a monedei naţionale, în condiţiile în care rubla s-a depreciat cu 45% de la începutul anului până în prezent, iar preţul pâinii a crescut.

Sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus