Cultură

Romnia cheama tinerii basarabeni la studii

Recent, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) din Romania a aprobat metodologia de scolarizare a cetatenilor din R. Moldova care vor sa-si faca studiile dincolo de Prut. Statul roman le-a acordat 950 de locuri in licee si 1.100 pentru studii de licenta. Totodata, pentru toti etnicii romani din afara hotarelor tarii au fost oferite 353 de locuri la masterat, 127 – pentru studii postuniversitare de rezidentiat si 60 de locuri – pentru doctorantura.Pentru a se inscrie la studii, actele urmeaza sa fie prezentate in original. Acestea pot fi depuse la Sediul Ambasadei Romaniei in R. Moldova, in perioada 17-27 iulie curent.

Repartizarea locurilor in licee si universitati

Cele 950 de locuri in institutiile de invatamant preuniversitar au fost repartizate in felul urmator. 750 de locuri cu bursa au fost alocate pentru tinerii de etnie romana, absolventi ai studiilor gimnaziale din R. Moldova (promotia 2008-2009), inclusiv 70 de locuri cu bursa pentru tinerii din raioanele de est ale republicii. Alte 50 de burse sunt oferite absolventilor clasei a VII-a din Romania (promotia 2008-2009). In plus, au mai fost acordate 150 de locuri fara bursa pentru cetateni ai R. Moldova care doresc sa-si continue studiile in Romania si nu se incadreaza in categoriile de mai sus. Aceste locuri sunt oferite la propunerea inspectoratelor judetene.

In ceea ce priveste anul universitar 2009-2010, pentru studii de licenta, tinerilor de etnie romana din R. Moldova le sunt oferite 300 de locuri cu bursa pentru absolventii de liceul cu diploma de bacalaureat din Romania, iar 700 de locuri cu bursa si 100 fara bursa, pentru absolventii cu diploma de bacalaureat din R. Moldova, inclusiv 70 de locuri cu bursa pentru absolventi ai liceelor cu predare in limba romana din raioanele de est ale republicii.
Pentru studii postuniversitare, statul roman a acordat etnicilor romani din afara hotarelor tarii 123 de locuri cu bursa si 230 de locuri fara bursa. Pentru studii postuniversitare de rezidentiat au fost repartizate 127 de burse, iar pentru studii de doctorat – 40 de locuri cu bursa si 20 de locuri fara bursa.

Pentru a participa la concurs candidatii trebuie sa parcurga urmatoarele etape: intocmirea dosarului de concurs, depunerea dosarului in centrele destinate acestui scop, participarea la concurs la nivelul de studiu ales.

Inscrierea candidatilor la studii

Depunerea individuala a dosarului de concurs se va face astfel: pentru absolventi ai clasei a VIII-a din Romania: la Comisia de inscriere a Inspectoratului scolar Judetean Iasi, care va functiona la Liceul „Mihai Eminescu” din Iasi, strada Mihail Kogalniceanu, nr.100, sau la sediul Ambasadei Romaniei din Chisinau. Tot aici vor depune actele si absolventii studiilor gimnaziale din R. Moldova.
Absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat din Romania si absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat din R. Moldova cu studii partiale de liceu in Romania (minimum doi ani de studii) se inscriu direct la universitatile din Romania, care organizeaza un concurs de admitere, pentru locurile repartizate, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani. Absolventii de liceu cu diploma de BAC din R. Moldova, cu studii liceale complete in R. Moldova depun dosarul la Ambasada Romaniei din Chisinau.
Absolventii cu studii de licenta in Romania sau in alt stat al UE se pot inmatricula in invatamantul universitar pentru studii de masterat, rezidentiat, doctorat direct la institutiile din Romania, care organizeaza concurs pentru locurile alocate de MECI. Cei cu studii de licenta sau de masterat in Romania, alt stat membru al UE sau R. Moldova se pot inscrie la studii universitare de doctorat direct la universitatile organizatoare de concurs.

Admiterea in invatamantul preuniversitar

Admiterea in ciclul liceal se realizeaza de catre Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, fara examen, prin repartizare pe locurile special alocate cu finantare de la bugetul de stat. Pentru absolventii clasei a VIII-a din Romania, inscrierea in liceele de stat se face fara examene, pe baza mediei de admitere, in care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic are o pondere de 50%, iar media generala a claselor de absolvire a V-a si a VIII-a are o pondere de 50 %. Exceptie fac liceele/clasele in care se sustin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv, pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, pentru care se sustin si probe de verificare a cunostintelor la limba materna.

Pentru absolventii gimnaziilor din RM, admiterea se face pe baza mediei generale obtinute la examenul de absolvire a gimnaziului, care are o pondere de 50% si a mediei generale pe anii de studii care are o pondere de 50% in calculul mediei de admitere. La profilurile artistic, sportiv si teologic, inmatricularea este conditionata de promovarea probelor de aptitudini, iar la clasele bilingve – de promovarea probei de verificare a cunostintelor de limba moderna, la liceele din Romania unde au fost repartizati. Repartizarea candidatilor pe filiere, profiluri, domenii de pregatire si specializari/calificari profesionale se efectueaza in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in functie de optiuni si de numarul de burse pe locurile din unitatile de invatamant liceal oferite de inspectoratele scolare judetene.
Admiterea in invatamantul universitar
Pentru absolventii de liceu din Romania concursul de admitere se face de catre facultati in aceeasi sesiune de examene cu cetatenii romani, in conformitate cu criteriile elaborate de catre fiecare institutie de invatamant superior, pe locurile repartizate pentru cetatenii din RM. Pentru absolventii de liceu din RM admiterea la studii universitare de licenta se face de catre comisia mixta MAE-MECI prin concurs, pe baza dosarului, dupa urmatoarele criterii:
– performante scolare deosebite, participarea la concursuri internationale;
– media de absolvire;
– optiunile candidatilor;
– numarul locurilor repartizate pe universitati/universitati.

Pentru specializarile din domeniile de studii universitare de licenta de educatie fizica si sport, teologie, artistic, limbi moderne aplicate, arhitectura si urbanism, inmatricularea este conditionata de sustinerea unor probe de aptitudini, locurile fiind distribuite numai celor declarati promovati si in ordinea descrescatoare a mediei generale.

Admiterea la studii postuniversitare

Admiterea la studii universitare de masterat si doctorat a absolventilor de studii de licenta din Romania sau alt stat al UE sau RM se face prin concurs, organizat de catre universitati, in aceeasi perioada cu candidatii romani. Admiterea se realizeaza pe locurile subventionate si repartizate pentru etnicii romani fiecarei institutii de invatamant superior, fara ca acestea sa fie defalcate pe tari. Dosarele se depun direct de catre candidati la universitatile la care urmeaza sa sustina examenul.
Admiterea la rezidentiat este prin concurs, organizat de catre Ministerul Sanatatii Publice (MSP). Dosarele se depun la universitatile desemnate de catre MSP. Repartizarea se face de catre MSP, in baza punctajului obtinut de candidati la universitatea/universitatile desemnate de MSP.

Rezultatele selectiei si inmatricularea elevilor, studentilor se vor comunica pana la 31 august la: Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii din Romania, Ambasadei Romaniei din Chisinau, institutiilor de invatamant universitar primitoare. Rezultatele concursurilor de masterat, doctorat si rezidentiat se comunica la MECI in termen de cinci zile lucratoare de la afisarea acestora de catre institutiile organizatoare.

Alte detalii legate de inscrierea, admiterea si inmatricularea la studii in Romania le puteti afla pe site-ul MECI: www.edu.ro .

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *