Timpul.md

Integrare Europeană 4 Decembrie 2009 | 15:15

Romnul Dacian Ciolos, Comisar la Agricultura

Jose Manuel Barroso a anuntat componenta noii Comisii Europene. Cele mai importante portofolii economice revin finlandezului Olli Rehn (Afaceri economice) si francezului Michel Barnier (Piata Interna si Servicii Financiare). Romania a primit portofoliul Agriculturii, nominalizat fiind Dacian Ciolos.

Noua Comisie va avea sapte vicepresedinti: Catherine Ashton (Inalt Reprezentant pentru politica externa), Viviane Reding, (justitie, drepturi fundamentale si cetatenie), Joaquín Almunia (Concurenta), Siim Kallas (Transporturi), Neelie Kroes (Economie digitala), Antonio Tajani (Industrie si intreprinderi) si Maros Sefcovic (Relatii institutionale si administratie). Din noua Comisie vor face parte 13 reprezentanti ai popularilor europeni (PPE), opt liberali si sase socialisti.

La functia de Comisar pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a fost nominalizat romanul Dacian Ciolos, care va avea de gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, cu circa 50 mlrd. de euro alocati pentru 2010 - aproape o treime din bugetul UE. Nominalizarea lui Ciolos a declansat controverse, un principal repros fiind cel ca Barroso a ales un candidat care provine din tara ce a avut probleme in gestionarea fondurilor agricole. „Avem un principiu in Europa - principiul non-discriminarii. A spune ca un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru ca vine dintr-o anumita tara este impotriva valorilor noastre si nu pot accepta asa ceva”, a declarat Barroso in apararea lui Ciolos, mentionand ca este cel mai competent dintre toate numele primite pentru postul de Comisar al Agriculturii.

Dacian Ciolos a absolvit Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj, completandu-si apoi studiile la Ecole Nationale Superieure Agronomique din Montpellier, Franta. A fost, printre altele, coordonator al programelor de cooperare franco-romane in dezvoltare agricola, ministru al Agriculturii, in prezent conducand Comisia Prezidentiala pentru elaborarea unei strategii in domeniul agriculturii. In calitate de comisar european va avea sarcina de a coordona reformele Politicii Agricole Comune (CAP) a UE, care dispune de peste 40% din bugetul blocului comunitar. UE planuieste o revizuire a CAP si a bugetului sau, fapt ce ar putea duce la reduceri importante care sa nemultumeasca fermierii si sa necesite negocieri dificile.

Totusi, conform presei internationale, fermierii il sustin pe Ciolos. Primul mesaj puternic de intampinare a lui Ciolos a venit de la presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, citat de „Le Monde: „A doua victorie este ca prietenii nostri romani au agricultura!”. In acelasi timp, cotidianul „Ouest-France” comenteaza faptul ca englezii, furiosi, considera ca Franta a primit doi comisari: Michel Barnier si Dacian Ciolos... 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus