Timpul.md

Actualitate 26 August 2017 | 10:15

Rusia va fi luată la întrebări de liderii UE pentru folosirea Interpolului în încercarea de a reduce la tăcere criticii Kremlinului

Rusia va avea de dat explicații liderilor europeni în legătură cu acuzațiile de abuz față de sistemul internațional de “mandat roșu”, destinat arestării criminalilor, scrie Daily Telegraph. 

În încercarea de a reduce la tăcere pe criticii lui Vladimir Putin, structurile de forță din Rusia au asaltat Interpol cu diverse cereri de mandate internaționale emise pe numele adversarilor și criticilor politici ai Kremlinului.

Moscova a trimis la Interpol o nouă cerere, a patra, pentru „arestarea și extrădarea lui“ Bill Browder – un proeminent luptător pentru impunerea de sancțiuni împotriva oficialilor ruși implicați în încălcări ale drepturilor omului în Rusia. Precedentele demersuri au fost blocate de Interpol, pe motiv că ”ar fi de natură predominant politică și, din acest motiv, sunt interzise de regulile și procedurile Interpol”.

Într-un raport al Consiliului Europei, publicat în acest an, se menționează că aceste cereri sunt un exemplu de “utilizare necorespunzătoare” a sistemului. Bernd Fabritius, autorul raportului dat, a declarat pentru Daily Telegraph că Autoritatea europeană pentru protecția drepturilor omului a fost foarte explicită în cazul Interpol, care ar trebui să blocheze orice nou mandat roșu și că va interveni cu acțiuni, dacă instituție va admite ultima cerere a Rusiei.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus