Timpul.md

Actualitate 6 Martie 2018 | 12:42

S-a aflat ce s-ar putea întâmpla dacă Rusia ar opri livrarea gazului către R: Moldova

Dacă s-ar opri livrarea gazului din Federația Rusă către Republica Moldova, ar fi o catastrofă. Declarația a fost făcută de directorul Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chircă, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, scrie IPN. 

Potrivit lui, aceasta ar însemna lipsirea stației electrice de la Kuciurgan de capacitatea de a produce energie electrică. Totodată, expertul consideră că nu există riscul sistării livrării de gaze către Republica Moldova, nici chiar către Ucraina, aceasta deși Federația Rusă a reziliat contractele de livrare a gazului. „Existând ipotetic acest scenariu, sunt necesare măsuri de precauție și scenarii pentru situații excepționale”, spune Roman Chircă.

Analistul Victor Gurău consideră că Republica Moldova trebuie să învețe lecțiile și să nu se mai joace cu promisiunile politice. „În 2012 s-a promis gazoductul Chișinău-Ungheni și abia în 2018 s-a trecut la modul sistemic și pragmatic de abordare. Acum, odată cu demararea sistemică a proceselor, toată greutatea trece pe umerii Transgaz-ului și Guvernul României”, spune analistul. Victor Gurău, la fel, consideră că livrările de gaz nu vor fi sistate către Republica Moldova din partea Federației Ruse. 

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus