Social

S-au „îmbătat” preţurile!

Cel mai mult s-a scumpit hrişca, produs folosit de către majoritatea populaţiei şi mai cu seamă de către cei care suferă de diabet zaharat. Preţul acesteia a crescut cu 70 la sută, iar a zahărului, un alt produs important – cu 60 la sută. În acelaşi timp, uleiul vegetal şi pâinea s-au scumpit cu 16 şi, respectiv, 3,5 la sută. Creşterea neaşteptată a preţurilor a afectat cel mai mult populaţia de la ţară, unde salariile sunt cele mai mici, precum şi pensionarii de la sate şi oraşe.

Ieri, la Piaţa Centrală din Chişinău cumpărătorii stăteau în faţa tarabelor nedumeriţi de ceea ce vedeau pe ambalaj. Aici preţul unui kilogram de hrişcă, spre exemplu, variază între 23 şi 25 de lei. Vânzătoarea Elena B. se justifică în faţa noastră, afirmând că în magazine hrişca e mult mai scumpă, ajungând la 27 de lei pentru un kilogram. Tot ea ne spune că, spre deosebire de pastele făinoase, deocamdată, nu a crescut preţul la făină, deoarece magazinele dispun de marfă în stoc, însă odată cu epuizarea stocului, nu se ştie ce se poate întâmpla… Vânzătoarea Maria B., însă, consideră că majorările sunt suportabile. „Problema constă în incapacitatea de plată a populaţiei, care are salarii şi pensii mici”, afirmă ea. Ridicarea preţurilor, potrivit unor vânzători, se datorează faptului că unele produse de pe piaţă provin din Rusia şi Ucraina. Pensionara Tamara Placikov este de părerea că produse autohtone nu prea întâlneşti pe piaţă, iar cele de import sunt foarte scumpe, în timp ce pensiile-s relativ mici.

Amintim că zilele trecute premierul Vlad Filat a solicitat Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Ministerului de Interne şi Inspectoratului Fiscal să verifice cazurile de majorare a preţurilor la unele produse alimentare. Ca urmare, CCCEC a stabilit grupuri mobile care, începând cu 8 septembrie, monitorizează pe întreg teritoriul republicii procesul de formare a preţurilor la produsele de primă necesitate. Astfel, în zilele de weekend au fost depistate 46 de încălcări în urma unor controale inopinate la 242 de unităţi comerciale. Totodată, referitor la majorarea preţurilor la hrişcă, Centrul a constatat că aceasta este condiţionată de creşterea preţului în Ucraina, unde o tonă costa anterior 650 dolari SUA, iar începând cu 15 august 2010 preţul unei tone s-a dublat, ajungând la 1300 dolari SUA.

Potrivit expertului economic Viorel Civriga, dacă majorarea preţurilor la hrişcă mai poate fi justificată, atunci noile preţuri la pâine, ulei şi zahăr nu este deloc motivată, deoarece anul curent am avut o recoltă bună de cereale şi se aşteaptă alta la fel de bună, de floarea-soarelui şi de sfeclă de zahăr.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *