Actualitate

S-au scumpit benzina si laptele

Urmeaza energia termica, energia electrica, gazele naturale

2010 a inceput prost pentru moldovenii cu venituri modeste, ei fiind speriati de cresterea preturilor operate chiar in primele zile ale anului. Valul scumpirilor va continua.

Noul an a debutat cu majorarea preturilor la motorina, benzina si gaz lichefiat, ca urmare a cresterii pretului la petrol pe piata internationala, dar si a cresterii cu 50 la suta a accizelor la benzina si motorina. S-au scumpit cu 3% si produsele lactate, desi agentii economici continua sa colecteze lapte de la fermieri cu 2,5 lei, pretul de anul trecut. Vine randul majorarii tarifelor la energia termica, cea electrica, gaze naturale, a mentionat, ieri, intr-o conferinta de presa, viceprim-ministrul Valeriu Lazar, ministrul Economiei. Decizia finala privind stabilirea noilor preturi va fi luata in cel mult o saptamana de catre conducerea Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica.

Ministrul a mentionat ca scumpirile in lant nu puteau fi evitate si ca „preturile trebuie sa evolueze in corespundere cu factorii obiectivi care exista. Dar noi trebuie sa impiedicam cresteri neintemeiate si exagerate ale preturilor”. Ministrul Lazar a mai subliniat ca este vorba despre un factor extern care nu poate fi gestionat de autoritatile de la Chisinau. „Suntem preocupati de elaborarea unor actiuni pe intern care ar veni sa diminueze impactul acestor majorari inevitabile”, a declarat Lazar. Despre scumpirile altor produse, ministrul a spus ca deocamdata nu stie nimic.

Se asteapta tarife mai mari si la calatoriile cu transportul auto, atat cele interurbane, cat si unele calatorii internationale, din cauza cresterii de patru ori a taxelor vamale achitate de transportatori la intrarea si iesirea din R. Moldova, precum si a unor eventuale majorari a preturilor pentru carburanti, a declarat Eugen Datco, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor si Drumarilor din Moldova.

Nu este exclus sa se scumpeasca si apartamentele, fapt cauzat de stagnarea in domeniul constructiilor si a deficitului creat pe piata imobiliara. Aceasta declaratie a fost facuta de catre Pavel Caba, presedintele Federatiei patronale a constructorilor, drumarilor si producatorilor materialelor de constructie „CONDRUMAT”.

Solicitat de TIMPUL, expertul IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga a declarat ca scumpirile produse deja si cele care urmeaza sa se faca nu depind de coloratura politica a guvernului. „Scumpiri avem in fiecare an. Evident, dupa majorarea preturilor la carburanti, urmeaza alte majorari in lant, caci toate sectoarele economiei sunt interdependente. Acest lucru se intampla nu numai in Moldova”, a declarat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *