Timpul.md

Social 27 Ianuarie 2011 | 05:03

S-au scumpit gazele! În medie cu 12,2%

În expresie bănească, 12,2% înseamnă 501 lei per mia de metri cubi. Pentru consumatorii finali, adică pentru populaţie, tariful mediu este cu 14,3% mai mare: cei care vor arde până la 30 metri cubi pe lună vor plăti mai mult cu 16%, iar cei cu un consum mai mare de 30 metri cubi vor achita cu 13,4% mai mult decât în prezent.

Decizia despre scumpire a fost adoptată prin votul majorităţii membrilor consiliului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în urma analizei calculelor prezentate de „Moldovagaz”. Potrivit directorului ANRE, Victor Parlicov, agenţia a exclus consumul şi cheltuielile nejustificate pe care „Moldovagaz” dorea să le includă în tarif.
În replică, Alexandru Gusev, directorul „Moldovagaz”, a declarat că ANRE trebuia să organizeze audieri publice vizând metodologia stabilirii tarifului. „ANRE a luat drept model metodologia din Belarus. Însă metodologia din Belarus nu poate fi aplicată şi în Moldova", a mai adăugat Gusev.
Ulterior, reprezentanţii „Moldovagaz” au părăsit sala de şedinţe, iar unul dintre ei a ameninţat asistenţa: „Decizia adoptată astăzi subminează activitatea „Moldovagaz”. Noi oricum am atacat ANRE-ul în judecată”.

Alexandru Gusev ameninţase în şedinţa ANRE de săptămâna trecută că, dacă majorarea nu se va produce conform solicitării sale - cu 18,9% -, el va cere arestarea conturilor întreprinderilor energetice care au datorii de 1,5 miliarde de lei faţă de „Moldovagaz”.

Directorul ANRE a calificat declaraţiile lui Gusev drept „o chestie de şantaj”.Scumpiri şi la energia electrică

După scumpirea gazelor naturale, ANRE a aprobat tarifele la energiile produse de CET-urile din capitală şi la energia termică livrată consumatorilor finali de către CET-Nord din Bălţi. Respectiv, CET-1 va livra energie termică cu 9% mai scumpă decât în prezent, în timp ce tariful la energia electrică a rămas nemodificat. CET-2 va livra energia electrică la un tarif majorat cu 17 la sută şi energie termică mai scumpă cu 18%. Iar CET-Nord a obţinut scumpiri cu 1,2% la energia electrică şi cu 8,5% la energia termică.

Nu sunt excluse nici majorările la „Termocom”, întrucât reprezentaţii întreprinderii urmează să prezinte azi-dimineaţă argumentele cu privire la majorarea tarifului la căldură. Directorul general de la „Termocom”, Mihai Cernei, spune că nu ştie, deocamdată, care va fi noul tarif la agentul termic pentru consumatorii finali.

Potrivit lui Victor Parlicov, directorul ANRE, noile tarife vor intra în vigoare de la 1 februarie. Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost operată de ANRE în mai 2010.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus