Timpul.md

Actualitate 5 Decembrie 2017 | 08:39

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 decembrie

Ortodoxe  Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește)

Greco-catolice
Sf. cuv. Sava cel sfințit

Romano-catolice
Sf. Sava, abate

Sfântul Sava cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 decembrie.

Sfântul Sava s-a născut în ținutul Capadociei, în timpul în care împăratul bizantin Teodosie cel Tânăr (408-450) se afla la conducerea imperiului. A fost atras de tânăr de viața monahală și a trăit în mai multe mănăstiri, retrăgându-se după o vreme în pustie, unde a dus o viață aspră.

Recunoscut fiind pentru virtuțile sale ieșite din comun, în jurul său s-a adunat o obște de monahi, pentru care Sfântul Sava a construit o biserică. Cum numărul fraților a crescut considerabil în timp, mănăstirea a devenit vestită — o adevărată lavră aflată în Pustiul Iudeii.

Cu aurul pe care îl primea de la iubitorii de Dumnezeu și din averea părinților săi, Sfântul Sava a ridicat mai multe mănăstiri. Pe egumenii acestora i-a chemat odată la el și le-a spus să nu se îngrijească de nimic din cele trupești, aducându-le aminte de cuvintele Evangheliei, care învață să nu te îngrijești de ce vei mânca și ce vei bea sau cu ce te vei îmbrăca, ci mai mult să-ți pui nădejdea în Dumnezeu, Care știe trebuințele tuturor. Și așa erau hrăniți cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Sfântul Sava era vestit ca făcător de minuni, în biografiile scrise de ucenicii săi fiind consemnate numeroase fapte minunate. A fost cunoscut și prețuit de patriarhii Ierusalimului, Salustiu (489-498), care l-a hirotonit preot, Ilie (498-516), pe care l-a vizitat în surghiun, Ioan III (516-524) și Petru (524-552), căruia i-a vindecat sora de o boală grea.

A plecat din această viață la vârsta de 94 de ani într-o zi de 5 decembrie. Despre trecerea sa la Domnul s-a aflat foarte repede în tot ținutul Ierusalimului și s-au adunat de prin toate lavrele și mănăstirile o mare mulțime de monahi, a venit patriarhul cu episcopii și cu conducătorii cetății și așa a fost îngropat trupul lui între cele două biserici ale așezământului cunoscut astăzi sub numele de Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit, în locul unde Sfântul Sava a văzut cândva un stâlp de foc. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus