Timpul.md

Cultură 21 Decembrie 2009 | 17:36

Satiricus a scos mediile anuale

A avut loc cea de-a X-a editie a Galei Premiilor Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale”. Traditional, Gala a fost moderata de directorul artistic Sandu Grecu, tot el si presedinte al Uniunii Oamenilor de Teatru din R. Moldova. Sandu Grecu a amintit ca aceasta manifestare se desfasoara de fiecare data pe 19 decembrie, de ziua Teatrului „Satiricus”.

Generos, dar, in acelasi timp, principial si consecvent, Sandu Grecu a inmanat mai multe premii. Deoarece schimbarea politica a fost principalul eveniment al anului, premiul pentru debarcarea comunismului din R. Moldova a fost inmanat celor patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana: Mihai Ghimpu, presedinte interimar, presedinte al Parlamentului R. Moldova si presedinte al Partidului Liberal din Moldova, Vlad Filat, prim-ministru, presedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Serafim Urechean, prim-vicepresedinte al Parlamentului, presedinte al Partidului „Alianta Moldova Noastra” si Marian Lupu, presedinte al Partidului Democrat din Moldova.

Premiul pentru verticalitate, curaj si perseverenta i-a revenit primarului general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, iar cel pentru onestitate, competenta profesionala si promovarea valorilor europene - ministrului de Externe, Iurie Leanca.
Deputata PL Corina Fusu s-a ales cu premiul pentru verticalitate si devotament in lupta pentru valorile nationale. La randul sau, deputatul AMN Veaceslav Untila a luat premiul pentru combativitate politica.

Ministrul Justitiei, prim-vicepresedintele PLDM Alexandru Tanase a fost distins cu premiul pentru profesionalism, verticalitate si curaj civic, iar deputatul PL, poetul Ion Hadarca - pentru promovarea consecventa a valorilor nationale in politica. Viceministrul de Externe Andrei Popov a obtinut premiul pentru promovarea spiritului tehnocratic in activitatea social-politica, scriitorul Iurie Colesnic s-a invrednicit de premiu pentru promovarea traditiilor istorice ale inaintasilor politici, iar ministrul Finantelor Veaceslav Negruta a fost distins pentru profesionalism si devotament in apararea democratiei.

Parlamentara PLDM Liliana Palihovici a fost mentionata pentru afirmarea spiritului european in politica, ministrul Anatol Salaru - pentru insistenta si curaj in promovarea principiilor politice, viceministra Loretta Handrabura - pentru perseverenta si loialitate in politica, iar deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi - pentru curaj si rezistenta combativa in lupta anticomunista. Iurie Topala a fost desemnat drept mecenatul artei teatrale.

Premiul „Vasile Tabarta” i-a revenit lui Viorel Cornescu, iar Premiul „Ion Popescu” - lui Tudor Cibotaru. Premiul „I. L. Caragiale” i-a fost inmanat lui Igor Mitreanu, iar medalia „I. L. Caragiale” - lui Boris Focsa. Elena Oleinic s-a ales cu Premiul „Victor Tanmosan”, iar Oleg Cernei - cu medalia „N. Costin”. Conform traditiei, cei premiati nu au scapat de intrebarile cu ghimpi, care constituie un element indispensabil al Galei. Raspunsurile au fost pe potriva oaspetilor si a momentului de inspiratie.

 

 

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus