TRĂSNEA&K°club

Satul nostru in post electorala

Buna ziua, draga redactie de satirica. Eu va scriu pentru prima data si nu va mai scriam, dar nu pot, pentru ca, dupa alegeri, satul nostru ii gata-gata sa se transforme intr-un fel de Luvra, ca muzeul acela din Paris. Mai pe scurt. La alegeri, noi ne-am impartit in doua: o parte a votat cu comunistii, iar cealalta parte – cu toti democratii si liberalii.

Acum, dupa ce s-a vazut finalul, lumea noastra considera ca au castigat ai sai si ca anume ai sai trebuie sa conduca. Iar ca sa se convinga unul pe altul, au inceput a scrie si a picta – pe unde se nimereste – diferite lozinci si desene despre viitorul frumos pe care il promit partidele lor. Primul a inceput fostul secretar de partcom – mos Sfecla Rosa, ca asa-i zice in sat, pentru ca umbla cu sveter rosu pe el si vara, si iarna. Noaptea, peste o zi de la alegeri, el a scris cu un carbune pe peretele cel intreg al clubului din sat: „Cu partidu comunis vom trai cum numa-n vis!”.

Cand ne-am trezit dimineata si am vazut miselia lui Sfecla, noi, cei din mahalaua liberala, ne-am enervat asa de tare, incat au inceput sa latre cainii. Noi stiam ca primaru-i comunist si nu o sa ne permita sa scriem pe peretele clubului, dar fiindca liderul de la SRL „Ferma libera” este omul nostru, noi am afisat pe grajdul principal lozinca „Visul vostru ii cosmar. Sus Partidul Liberal!”. Peste o ora, observam replica bosorogilor. Pe poarta bisericii, cu litere de-un metru, scria cu smoala neagra: „In locasul reparat chiar sa mori nu e pacat!”. Colea de peste drum de mine a luat o perie cu var si a scris pe gardul tintirimului: „Noapte buna, bolsevici. Locul vostru e aici!”.

Nu s-a oprit doar la scris, ci a mai si desenat o ghinda de stejar pe care a incrustat: „Sub stejarul cel rotat va-nflori intregul sat!”. Dar si comunistii au un pictor, care cam trage la masea, dar se intelege ce muruieste. L-au urcat pe primarie si a doua zi ramanem cu gura cascata: de inaltimea unui om, stau desenati Filat, Ghimpu si Urecheanu, toti in chiloti, iar sub ei ii scris: „Viitorul luminos – si pe fata si pe dos!”. Colea nostru s-a enervat la culme, luand o caldare de vopsea verde, s-a catarat si el noaptea pe primarie. A doua zi, alaturi de pictura lor, apare si a noastra. Pe ea este aratat Voronin fara chiloti, cu capul in jos si cu un pahar de bautura pe care incerca sa si-l toarne in gat.

Langa el citim: „Comunizmu va veni cand Vorona va-nghiti”. Pe planul doi, apare o aratare care se asemana cu baba Jenea si pe care am recunoscut-o doar dupa sort si polonic. Ea privea in departare printre picioarele cracanate ale celui din fata si il indemna: „Hai, iubit dintre iubiti! O belim de nu-inghiti!”.

Anume de aici, draga redactie, s-a pornit prin sat o adevarata michelangelie, un fel de nebuneala cu picturi si injuraturi care mai de care. Pe garduri, pe peretii caselor, pe veceuri si inauntrul lor, in caietele copiilor, pe solduri, pe maini, pe burti si pe frunti poti citi si admira capodopere care mai de care… Pe gradinita de copi, educatoarele au desenat un soare si au scris cu mana de copil: „Soarele cat straluceste, Europa ne iubeste!”; pe centrul medical vedem o seringa infipta intr-o fesa neidentificata pe care scrie: „Va propun un nou vaccin – „Komunismotintirim”. Pe crama cea veche, un individ a pictat un ins inalt si cu ochelari, care zambeste artistic si le explica privitorilor ocupatia asupra careia a fost surprins: „Vine toamna si Lupu spala putina”.

De pe peretele barului, cumparatorii sunt intampinati de mutra posaca a unui batran care arata cu degetul spre pretul la paine si constata: „Pensiile sunt mai mari vazute prin ochelari”. Tematica copilariei este totusi cea mai raspandita. Pe camara unui activist sta desenat Chirtoaca care il mangaie pe un catelus: „Catelus, nu tremura ca eu n-am cu ce castra”. Pe locul ramas liber de pe primarie, cineva a creat o adevarata capodopera: trei puradei stau pe olite, iar peste ei, ca un curcubeu este scris „Bine ati venit in Mintea copiilor!”. Fiecare olita are numele posesorului: „Iovv”, „Calin”, „Mironik”.

In dosul manastirii, pe un zid stravechi o poti admira pe primul ministru cu arma in mana, iar in fata ei stau ingenunchiati vreo zece copii care o implora: „Tanti Zina, tanti Zina, nu trage cu carabina!”. Un calugar mai milostiv a adaugat cu creta „Trage acum, sunt fierbinte! Iarta-ma D…”. Unul Lache si-a tatuat pe frunte o stea rosie din care iese un ciocan. Oamenii l-au poreclit deja „Ciclopulache”. O fosta mulgatoare fruntasa, azi cotasa, si-a scris cu creion chimic pe sanul drept: „Cu aista si cu celalalt eu votez pentru Filat!”. Drept replica, o fosta tractorista fruntasa, acum si ea cotasa, si-a imortalizat pe buric o sageata cu varful in jos si regretul: „Comunistii de azi nu mai sunt ca cei de ieri”.

Dar eu cred ca locul intai trebuie atribuit compozitiei in care Voronin sta asezat intr-o prastie intinsa de cei patru lideri din Opozitie, care vorbesc intre ei. Filat zice: „Sa o intindem si mai tare”. Ghimpu il sustine, se aude doar „Ieh-h-h-h!”. Urecheanu ii indemna sa termine mai repede treaba: „Pe procuror i-l trimitem din urma”. Lupu loveste cu piciorul fotoliul de sub Voronin: „In consecinta, nu i s-a lipit totusi de fund, iertata-mi fie expresia”.
Va invitam la expozitia noastra!

Cu respect,
Arcibald Tamaie

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *