Ultima oră

Scandalul anti-doping: FSB a participat la ascunderea testelor de dopaj

Manipularea mostrelor de dopaj ale sportivilor ruși a fost realizata prin ordin al ministrului sportului din Rusia, Vitali Mutko și sub acoperirea serviciului secret rus – FSB, se arata in raportul WADA.

Potrivit raportului, FSB a participat la ascunderea testelor de dopaj pozitive ale sportivilor, reprezentanții FSB facand presiuni asupra ofițerilor anti-doping.

Raportul afirma ca Mutko „a dat instrucțiuni directe pentru manipularea probelor”.

Ministrul sportului din Rusia a negat toate acuzațiile în adresa lui, inclusiv presiunile reprezentanților FSB asupra ofițerilor anti-doping.

Este raportat că membrii comisiei au efectuat numeroase interviuri și au examinat sute de documente, au studiat profilurile pasapoarelor biologice ale sportivilor, comportamentul sportivilor si al oficialilor.

„Ancheta a confirmat existența unei fraude pe scară largă, prin utilizarea de substanțe dopante și a metodelor pentru asigurarea victoriei pentru sportivi și echipe. Cultura înșelăciunii este adânc înrădăcinată – ancheta arată că acceptarea fraudei are loc la toate nivelurile, este larg răspândită și există de mult timp. Numeroase declarații confirmă faptele de utilizare a substanțelor dopante și dopajul de sange in randul sportivilor ruși „, – se spune in raport.

WADA nu are dreptul sa descalifice țarile ale căror sportivi sunt prinși în mod regulat cu dopaj. Cu toate acestea, șeful WADA Craig Reedy a spus că descalificarea țărilor ar putea fi un instrument eficient în lupta împotriva dopajului.

De asemenea, Comisia WADA recomandă descalificarea pe viata a cinci sportivi și cinci antrenori pentru implicarea în încălcarea legilor anti-doping și retragerea licenței Laboratorului anti-doping din Moscova. WADA afirma ca șeful laboratorului, Grigori Rodcenkov a ordonat distrugerea a 1.417 teste doping.

Sportivii plăteau pentru ascunderea testelor antidoping pozitive

Raportul WADA afirma ca fostul președinte al Federația de Atletism din Rusia, Valentin Balahnicev a luat mită pentru ascunderea testelor de dopaj pozitive, fiind în complicitate cu directorul laboratorului anti-doping din Moscov – Gregori Rodcenkov. Scopul acestei complicitati era ascunderea testele antidoping pozitive și obtinerea de medalii câștigătoare la competițiile majore.

„Sportivii plăteau pentru ascunderea rezultatelor pozitive ale testelor antidoping 20 de mii de ruble lui Balahnicev și 30 de mii de ruble lui Rodcenkov”, – se spune in raport.

Investigaţia WADA a fost pornita dupa ce canalul german ARD și ziarul britanic The Sunday Times au dezvaluit ca 80% din medaliatii ruși în turneele majore între 2001 și 2012 aveau rezultate suspecte la testele de dopaj.

Versiunea finală a raportului WADA va fi publicata înainte de sfârșitul anului 2015.

Sursa: paginaderusia.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *