Social

Scrisoarea săptămânii!

În această casă de la marginea satului Braicău, raionul Dondușeni, își duce zilele un moșneag bolnav, care aproape nu aude, mulțumindu-se cu o pensie de vreo 900 de lei, obținută prin munca lui de toată viața din perioada URSS.

Auzind promisiunile guvernului despre unele indemnizații pentru sezonul rece al anului, în decembrie 2012 a început vizitele la asistentul social de la primărie pentru a obține ceva ajutor pentru cumpărarea lemnelor de foc. După mai multe drumuri și timp pierdut, după multă birocrație și bătaie de joc din partea dnei Guțu de la Secția raională Dondușeni, abia la 28 februarie a primit un răspuns oficial de refuz din motive că dispune de o bază materială ce nu-i permite alocarea unor indemnizații.

Sunt vecinul lui și îi cunosc foarte bine situația materială, deoarece la rugămintea lui de multe ori îl mai ajut prin gospodărie. Cu vreo câteva zile înainte de a primi acel răspuns oficial de la asistența socială, a venit la mine să mi se plângă că de câteva zile nu poate lua legătura telefonică cu dna Guțu de la Dondușeni pentru a afla decizia referitoare la indemnizație. Fiindu-mi milă de el, m-am „așezat” eu pe telefon. Spre marea mea mirare, am constatat că această doamnă intenționat nu răspunde la apelurile primite de la acest om. Detectează numărul lui și imediat pune receptorul. Sunând-o de la mobilul meu, am descoperit șmecheria. Necunoscând numărul meu, a ridicat receptorul și mi-a răspuns. După legătura pe care am organizat-o eu între dna Guțu și vecinul Alexandru Banaru, ea îi promisese că până după masă va rezolva problema, recomandându-i să o sune după ora 14.

După masă, moșul iarăși a venit la mine cu aceeași problemă. Din nou m-am inclus eu pe „fir”. Doamna Guțu, după ce a depistat numărul meu, a ridicat receptorul și l-a pus alături de telefon pe masă (vreo jumătate de oră robotul răspundea: „Telefonul nu este momentan în serviciu”). Până la urmă, am sunat într-un birou alăturat, am rugat doamna respectivă să intre în biroul șefei, s-o roage să pună receptorul, ca să putem discuta cu ea. Numai după aceasta am putut stabili legătura cu șefa și i-am transmis vecinului receptorul ca să continue convorbirea referitor la problema compensației.

Dna Guțu i-a adus omului la cunoștință că i se refuză indemnizația, pentru că are în casă obiecte de lux – frigider, televizor și butelie de gaz, promițându-i că mâine va primi și un răspuns oficial în acest sens. Răspunsul oficial l-a primit a treia zi, dar fusese semnat cu o săptămână mai înainte.
Cunoscând bine situația acestui vecin (butelia este goală, frigiderul – ruginit, de o vechime de peste 30 de ani și televizorul la fel) și luând cunoștință de comportamentul de colaboratori-escroci, subordonați Ministerului Muncii și Protecției Familiei, dirijat de dna ministru Valentina Buliga, care prin discursurile, promisiunile și comportamentul său nu ne permite să uităm de Ludmila Scalnâi de pe timpurile URSS-ului (astăzi, retrasă în fruntea Asociației femeilor și societății prieteniei popoarelor de pe lângă Ambasada SUA), am hotărât să mă implic în limpezirea cât de puțină a lucrurilor din acest minister (mai cu seamă în r-nul Dondușeni). Am răscolit Internetul pentru a face cunoștință cu materialele oficiale referitoare la indemnizațiile pentru încălzire pentru anul 2012-2013, dar nu am găsit decât poze, întâlniri, vizite și alte materiale cu dna ministru V. Buliga. Cât privește asemenea indemnizații în România, materiale sunt suficiente, omul poate singur afla dacă i se cuvine indemnizație, cât i se cuvine, unde să depună cererea, ce documente mai sunt necesare ș.a. În RM, aceste detalii sunt ținute în mare taină, pentru ca angajații DIRECȚIILOR ASISTENȚĂ SOCIALĂ să manipuleze cu ele la bunul lor plac, iar omul trebuie să creadă celor spuse de șefa DIRECȚIEI, fără a avea posibilitatea să verifice singur dacă i se cuvine ceva sau nu, sau să poată verifica dacă altcineva, aflat în relații mai bune cu șefa, primește compensații nemeritate. Cazul vecinului meu și multe alte cazuri din raionul nostru confirmă cele spuse aici și așa cum acești oameni, amăgiți și batjocoriți cu cea mai mare obrăznicie, rămân neputincioși în fața legii, rog redacția să contribuie pentru a face lumină în acest caz.

Eu împreună cu vecinul suntem dispuși să vă punem la dispoziție informațiile, explicațiile, materialele (documente și descifrări telefonice) pentru a demonstra haosul, hoția și fățărnicia din acest minister. Omul așteaptă să-l viziteze cineva, să-i vadă casa, obiectele „de lux” și condițiile de trai, pentru a le compara cu ale celor care au primit compensații.

Grigore Galearschi,
vecinul lui Alexandru Banari,
s. Braicău, com. Sudarca, r-nul Dondușeni
5 martie 2013

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *