Actualitate

Scrutinul electoral, marcat de multiple incalcari

In cursul zilei scrutinului parlamentar din 5 aprilie, circa 2800 de observatori din partea Ligii Apararii Drepturilor Omului in Moldova s-au aflat la toate sectiile de votare din RM. Agitatia electorala ilegala, liste electorale deficiente, intimidarea observatorilor si alegatorilor, neaplicarea in actele de identitate a stampilei dupa vot, votarea in baza actelor inadecvate, incalcarea procedurii de vot – sunt doar cateva dintre incalcarile constatate.

„In timpul alegerilor au fost inregistrate cazuri cand in incinta Consiliului electoral Drochia a fost afisat portretul lui Vladimir Voronin, iar in Ecaterinovca, r-l Cimislia, doi membri ai biroului electoral indemnau oamenii sa voteze PCRM. In aceeasi localitate, primarul transporta alegatorii cu masina de serviciu si le indica sa voteze comunistii”, a declarat Paul Strutzescu, presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului. In preajma sectiei de votare nr. 4 din Causeni, un reprezentant al PCRM ii indemna pe localnici sa voteze PCRM, iar la Baurci, UTA Gagauzia au fost observate persoane care aveau materiale electorale ale PSD.
„Totodata, au fost prezenti la unele sectii de votare alegatori in stare de ebrietate si am sesizat si incalcarea procedurii de vot la locul aflarii”, a mentionat Paul Strutzescu.

Zilele acestea, expertii efectueaza o numaratoare paralela a voturilor cu cea a Comisiei Electorale Centrale, in baza proceselor-verbale din cele 1977 de sectii de votare. Primele rezultate arata ca circa patru mii de locuitori din stanga Nistrului au votat la cele zece sectii de votare deschise pentru ei in imediata apropiere de localitatile aflate sub controlul liderilor secesionisti. „Aceste rezultate sunt marcate de presiuni de intimidare inimaginabile, in special in Corjova. Militia din regiune a controlat fiecare strada spre asa-numitele posturi de control. Au fost inregistrate persoane retinute, automobile ale caror numere au fost ridicate, grupuri de oameni care nu au avut posibilitatea sa-si exercite dreptul de vot”, a declarat Ion Manole, presedintele Asociatiei „Promo-Lex”.

Posturile publice cu acoperire nationala „Moldova 1” si „Radio Moldova” au continuat sa favorizeze intens partidul de guvernamant in buletinele de stiri, transformate in instrumente de manipulare si propaganda in beneficiul PCRM si in detrimentul partidelor de opozitie. Posturile NIT si „Antena C” au avut un comportament similar, iar EU TV, de asemenea, a prezentat in mod tendentios, defaimator unele partide de opozitie, in timp ce PCRM si PPCD au fost favorizate, observa expertii „Coalitiei-2009”.

In curand, cele peste 70 de organizatii ale Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte – 2009 vor prezenta rezultatele monitorizarii intregii campanii electorale si vor decide daca scrutinul parlamentar a fost liber si corect.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *