Moldova

Se caută un preşedinte: Negocieri eşuate

Agenda politică de ieri a deputaţilor Mihai Godea (PLDM), Dumitru Diacov (PD) şi Ion Hadârcă (PL) a fost dată peste cap chiar în prima jumătate a zilei de către Aparatul Comitetului Central al PCRM, care a decis că negocierile cu cei trei vor avea loc numai atunci când Parlamentul va stabili data alegerii preşedintelui R. Moldova. Deşi aproape evidentă, decizia respectivă i-a surprins pe reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Aceştia au calificat drept „regretabilă” hotărârea comuniştilor şi, în acelaşi timp, consideră că este una care contrazice demersul PCRM la Curtea Constituţională (CC) de săptămâna trecută, la acelaşi subiect.

Contactaţi de TIMPUL, liderii fracţiunilor parlamentare ale partidelor liberal-democratice, care au fost desemnaţi de Consiliul Alianţei pentru a purta negocierile cu comuniştii, ne-au spus că o decizie comună referitoare la comportamentul PCRM va fi adoptată în viitorul apropiat.

„Condiţia impusă de comunişti se bate cap în cap cu demersul lor la CC. O să insistăm totuşi să-i aducem în albia principiilor democratice de discuţii”, a comentat deputatul PL Ion Hadârcă.

La rândul său, democratul Dumitru Diacov ne-a spus că oricum un dialog trebuie să existe: „Mie îmi pare rău. Discuţiile trebuie să aibă loc. Trebuie să vedem care sunt pretenţiile ş.a.m.d. Dar dacă nu se doresc aceste negocieri, atunci lumea trebuie să înţeleagă că cineva nu doreşte să discute. Vom discuta în cadrul Alianţei pentru a decide ce facem mai departe. Dar mai este timp”, a precizat Diacov.

Şi deputatul PLDM Mihai Godea s-a arătat convins că dialogul celor patru partide parlamentare este necesar: „Este regretabil că se găsesc pretexte pentru a evita dialogul. Oricum, situaţia privind depăşirea crizei politice şi alegerea şefului statului este una foarte serioasă şi poate fi soluţionată prin discuţii serioase. Sunt sigur că vom reveni la masa de negocieri”.

De altă părere sunt comuniştii. Deputatul Iurie Muntean ne-a spus că, de fapt, prin decizia de ieri a partidului său este respectată Constituţia. „Şi AIE-1 şi AIE-2 au arătat o atitudine neglijentă faţă de Constituţie. Noi suntem consecvenţi – am făcut demersul la Curte şi acum cerem celor de la guvernare să-şi amintească de Legea Supremă”, a constatat Muntean.

Anatol Ţăranu, analist politic



"Decizia celor din PCRM demonstrează că ei doresc alegeri anticipate. Totul intră într-un context. Dar ce are data alegerii preşedintelui cu dialogul? Acest lucru este absolut irelevant, dacă ei intenţionează să voteze şeful statului. În aşa fel va avea loc o nouă rundă de criză politică în RM".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *