Actualitate

Se schimbă harta României! Regiuni întregi vor dispărea: Va fi un adevărat dezastru

Este alertă în toată România! Vom avea probleme mari care vor duce la dispariția unor întregi regiuni. Specialiștii au spus totul. Cercetători de la universități faimoase din lume atrag atenția că bucăți imense de uscat vor fi înghițite de apă, până în 2050.

Se schimbă harta României!
Nu doar România va fi afectată. Vorbim despre peste 150 de milioane de oameni care vor avea mari probleme. În țara noastră, sunt în pericol să dispară Delta Dunării, dar și o parte din litoral, după acum arată o hartă realizată de specialiști. În ultimii 80 de ani, nivelul Mării Negre a crescut cu 20 de centimetri, mai susțin cercetătorii de la Institutul Național Grigore Antipa.

Există și o hartă a hazardului realizată de Centrul American de Climatologie. Aceasta a fost suprapusă peste așezările umane, aflate în apropierea litoralului. În cazul României, simulările arată că o mare parte din Delta Dunării este în pericol să dispară.

Zone întregi de la Sfântul Gheorghe până la Gura Portiței vor fi acoperite cu apă. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetări Marine Grigore Antipa confirmă că nivelul Marii Negre a crescut și zeci de hectare de plajă au dispărut deja.

Cercetătorii români spun că în 80 de ani nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri și sute de hectare au fost înghițite de apă. Harta realizată de americani arată că porțiuni din Mamaia, zona orașului Constanța, Agigea, Eforie, 2 Mai și Vama Veche ar putea fi grav afectate în următorii ani.

Dacă scenariul cercetătorilor ar deveni realitate, atunci această zonă nu va mai exista în anul 2050. Aici, pe cordonul dintre Eforie Nord și Eforie Sud, unde sunt zeci de hoteluri, restaurante, dar și case de vacanță, harta specialiștilor arată dezastru: totul va fi sub nivelul mării. „Acum 2 ani, de 2 ori. Au fost 2 furtuni mai mari și apa chiar a urcat pe terasă. A ajuns până pe zidul acela și a ținut vreo săptămână până s-a retras. Din cauza valurilor puternice și a vântului am avut probleme.”, spune Cristina Dan, manager cherhana, conform ProTV.

Încălzirea globală produce pagube imense
De vină este încălzirea globală, susțin specialiștii în meteorologie. Marea Neagră are peste 10 grade Celsius în decembrie, deși nu ar trebui să aibă mai mult de 4. „Se numește schimbarea climatică din cauze antropice. Nu este o schimbare din cauze naturale. Trebuia să ne răcim. Iată că din secolul 17 ne tot încălzim și această încălzire este accelerată”, spune și Adrian Bâlbă de la Delfinariul Constanța.

Specialiștii susțin că singura soluție pentru a încetini dispariția plajelor ar fi consolidarea și extinderea lor. Plajele de pe litoralul românesc au început să fie consolidate și extinse în 2013. Constanța, Mamaia și Eforie Nord au fost primele zone în care au început lucrările. Urmează Periboina, faleza Cazinoului, Agigea, Costinești, Mangalia și Eforie Sud. În mai puțin de trei ani, întinderea de nisip ar trebui să se tripleze.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *