Actualitate

„Se strânge laţul” pentru Kim Jong-Un: China anunţă măsuri fără precedent

China anunţă măsuri fără precedent la adresa comuniştilor din Coreea de Nord. China ia o măsură drastică împotriva Coreei de Nord, după ce regimul de la Phenian a nesocotit mai multe dintre cerințele Beijingului și pare să fi pornit pe cont propriu un conflict tot mai aprig cu SUA, Coreea de Sud și Japonia. China le-a cerut companiilor nord-coreene care operează pe teritoriul său să se închidă, relatează BBC News.

Ministrul chinez al comerțului a declarat, într-un comunicat de presă, că afacerile nord-coreene, antreprenorii și francizele nord-coreene care operează pe teritoriul Chinei au la dispoziție 120 de zile să se închidă. China nu le-a cerut însă și companiilor chineze de pe teritoriul Coreei de Nord să înceteze activitatea. Ministrul a declarat că unele proiecte pot face excepție de la această regulă, în special „organizațiile non-profit și proiectele de infrastructură”.

Interdicția pe care China o pune pe afacerile nord-coreene va lovi puternic într-o arteră vitală a economiei „Regatului Hermit”, având în vedere că 80-90% dintre exporturile nord-coreene ajung în China. „Nu este nimic surprinzător sau extraordinar în decizia ministrului, care se aliniază perfect sancțiunilor impuse de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat pentru Financial Times Zhao Tong, un expert de la Carnegie Tsinghua Centre. „Cu toate acestea, impactul va fi unul major”, a adăugat el, observând că multe afaceri nord-coreene, companii de schimb și chiar restaurante care operează în China joacă un rol-cheie în economia Coreei de Nord.

Măsurile luate de Beijing vor înrăutăți relațiile dintre Coreea de Nord și China, care a aplicat până acum doar sancțiuni blânde dictaturii conduse de Kim Jong-un. Reticența Chinei în a pedepsi Coreea de Nord a venit și din teama că sacțiunile ar putea crea o criză umanitară la granițele Chinei și haos, în cazul în care regimul lui Kim Jong-un ar fi răsturnat, conform Digi 24.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *