Timpul.md

Actualitate 30 Septembrie 2017 | 15:01

„Se strânge laţul” pentru Kim Jong-Un: China anunţă măsuri fără precedent

Dictatorul din Coreea de Nord, Kim Jong-Un e din ce în ce mai singur. Încolţit de SUA, dictatorul îşi pierde şi o mare putere pe care o credea aliată.

China anunţă măsuri fără precedent la adresa comuniştilor din Coreea de Nord. China ia o măsură drastică împotriva Coreei de Nord, după ce regimul de la Phenian a nesocotit mai multe dintre cerințele Beijingului și pare să fi pornit pe cont propriu un conflict tot mai aprig cu SUA, Coreea de Sud și Japonia. China le-a cerut companiilor nord-coreene care operează pe teritoriul său să se închidă, relatează BBC News.

Ministrul chinez al comerțului a declarat, într-un comunicat de presă, că afacerile nord-coreene, antreprenorii și francizele nord-coreene care operează pe teritoriul Chinei au la dispoziție 120 de zile să se închidă. China nu le-a cerut însă și companiilor chineze de pe teritoriul Coreei de Nord să înceteze activitatea. Ministrul a declarat că unele proiecte pot face excepție de la această regulă, în special „organizațiile non-profit și proiectele de infrastructură”.

Interdicția pe care China o pune pe afacerile nord-coreene va lovi puternic într-o arteră vitală a economiei „Regatului Hermit”, având în vedere că 80-90% dintre exporturile nord-coreene ajung în China. „Nu este nimic surprinzător sau extraordinar în decizia ministrului, care se aliniază perfect sancțiunilor impuse de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat pentru Financial Times Zhao Tong, un expert de la Carnegie Tsinghua Centre. „Cu toate acestea, impactul va fi unul major”, a adăugat el, observând că multe afaceri nord-coreene, companii de schimb și chiar restaurante care operează în China joacă un rol-cheie în economia Coreei de Nord.

Măsurile luate de Beijing vor înrăutăți relațiile dintre Coreea de Nord și China, care a aplicat până acum doar sancțiuni blânde dictaturii conduse de Kim Jong-un. Reticența Chinei în a pedepsi Coreea de Nord a venit și din teama că sacțiunile ar putea crea o criză umanitară la granițele Chinei și haos, în cazul în care regimul lui Kim Jong-un ar fi răsturnat, conform Digi 24.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus