Timpul.md

Actualitate 14 Aprilie 2018 | 10:54

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, avertizează împotriva unei „escaladări militare totale” în Siria

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat vineri împotriva pericolului pe care îl reprezintă o „escaladare militară totală" în Siria.

Potrivit acestuia, creşterea tensiunilor şi incapacitatea de a ajunge la un compromis pentru crearea unui mecanism de responsabilizare ameninţă să ducă la o escaladare militară totală.

„În contactele mele cu dv - şi mai ales cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate - am continuat să reiterez profunda mea îngrijorare legată de riscurile pe care le presupune actualul impas şi să subliniez necesitatea de a evita ca situaţia să scape de sub control. Exact acesta este riscul cu care ne confruntăm azi - ca lucrurile să scape de sub control. Este de datoria noastră comună să punem capăt acestei situaţii”, a insistat secretarul general al ONU.

El a menţionat că Rezoluţia 2401 a Consiliului de Securitate care cere încetarea focului în Siria pentru a permite acordarea de asistenţă umanitară nu a fost pusă în aplicare şi a calificat drept "revoltătoare" informaţiile privind folosirea de arme chimice în Siria, deplângând totodată faptul că nu s-a ajuns la un acord în Consiliul de Securitate asupra unui mecanism pentru stabilirii responsabilităţii.

Guterres a subliniat însă că nu există o soluţie militară a conflictului sirian. "Soluţia trebuie să fie una politică, prin intermediul negocierilor intersiriene de la Geneva", a declarat secretarul general al ONU.

Sursa: Agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus