Actualitate

Sfinţii zilei – 27 aprilie

Sfântului mucenic Simeon, episcopul Ierusalimului, a trăit pe vremea împăratului Traian. În calitate de episcop al Ierusalimului, a luptat împotriva închinării la idoli, îndreptându-i la lumină pe cei rătăciţi. A răbdat multe pedepse pentru credinţă, fiind, în cele din urmă răstignit.

Tot în această zi, este pomenit preacuviosu Ioan Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii Cataron. Ioan s-a născut într-o familie creştină în una din cetăţile Decapolei. La vârsta de nouă ani a mers la mănăstire, unde s-a călugărit. A fost harnic, smerit şi ascultător. Împreună cu dascălul său a mers la Sinodul al şaptelea ecumenic, ce s-a reunit a doua oară în Niceea, între 24 septembrie şi 13 octombrie 787

A devenit schimnic şi preot, fiind trimis de împăratul Nichifor egumen al Mănăstirii Cataron, unde a slujit mai mult de zece ani. Se spune că Dumnezeu i-a descoperit sfântului încercările prin care avea să treacă. Astfel, Ioan i-a adunat pe cei din mănăstire şi i-a îndemnat: "Privegheaţi părinţilor şi fraţilor, să nu fiţi furaţi de diavolul şi să nu vă lepădaţi de închinarea la sfintele icoane; căci pe mine nu mă veţi mai vedea între cei vii."

Pe când rostea acestea, au venit trimişi ai împăratului Leon al III-lea, luptător împotriva icoanelor, şi au prădat mănăstirea, iar pe sfântul Ioan l-au legat cu lanţuri şi l-au dus în Bizanţ.

El l-a înfruntat direct pe împărat, numindu-l păgân. Potrivit scrierilor sfinte, Leon s-a înfuriat şi a ordonat ca Ioan să fie bătut peste obraz cu vine de bou. Ulterior a stat optsprezece luni întemniţat, după care scos gol în cetate, înaintea împăratului spre batjocură. Apoi împăratul l-a trimis într-un un lagăr numit Criotavron. Acolo a stat închis doi ani. Din cauza vieţii dure, se uscase cu totul carnea de pe trupul lui.

Iar după ce a fost înjunghiat Leon Armeanul, în locul său venind Mihail Travlul, toţi cei surghiuniţi au fost eliberaţi. Dar a fost iarăşi exilat pe insula Afusiei, unde, a avut oarecare vedenie, şi vestind celor împreună cu el mutarea sa, după trei zile, s-a dus la Domnul.

Tot în această zi, se face pomenirea sfinţilor apostoli Aristarh, Marcu şi Zinon.Aristarh este menţionat de apostul Pavel în Epistola către Romani. El a fost episcop al Apamiei, în Siria, supusă cu scaunele apostolilor celor dintâi. Aristah a propovăduit cu mult sârg creştinismul.

Despre Marcu ne vorbeşte Luca în Faptele Apostolilor. El fusese pus episcop în Vivlopole.

Iar Zinon a fost făcut episcop de apostolul Petru, în Diospole; el învăţa propovăduind pe Hristos Dumnezeu adevărat.

Se spune că toţi au pătimit multe rele de la necredincioşi pentru zidirea din nou a bisericilor şi pentru surparea idolilor. Au fost făcători de minuni şi de vindecări.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *