Europa Culturii

Simbolul Poloniei a intrat în Sala cu Orgă

Iniţiativa misiunii diplomatice polone din RM este cu atât mai importantă, cu cât 2010 a fost declarat Anul Frederic Chopin de către UNESCO. „Este locul perfect pentru un asemenea monument”, este de părere conducerea Sălii cu Orgă care, de-a lungul anilor, are o colaborare extrem de fructuoasă cu artiştii polonezi, fiind ajutată plenar în acest sens de către Ambasada Poloniei în ţara noastră.

Recitalul pianistului Wojciech Waleczek a adunat o sală arhiplină, între care reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, compozitori, artişti, studenţi etc. Concertul a avut o dublă conotaţie. Deşi prilejuit de Ziua Naţională a Poloniei, muzica a răsunat şi în memoria victimelor tragicului accident aviatic de la Smolensk în care, pe 10 aprilie, şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, inclusiv preşedintele polon, Lech Kaczynski. De aceea, melodiile alese pentru recital au avut o nuanţă mai tristă, din repertoriu făcând parte inclusiv „Marşul funebru”.

Frederic Chopin a trăit în perioada 1810-1849. În lume sunt numeroase monumente ale lui Chopin, cea mai recentă sculptură din bronz fiind dezvelită la Shanhai, China, pe 3 martie 2007. Iar în capitala Poloniei, Varşovia, o dată la cinci ani are loc o competiţie internaţională pentru pian, care îi poartă numele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *