Timpul.md

Europa Culturii 30 Aprilie 2010 | 11:54

Simbolul Poloniei a intrat în Sala cu Orgă

Unul dintre cei mai remarcabili compozitori de muzică pentru pian, romanticul Frederic Chopin, a ajuns, la începutul acestei săptămâni, la Chişinău. Cu ocazia celei de-a 200-a aniversări de la naşterea pianistului polonez, în incinta Sălii cu Orgă din capitală a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria lui. Evenimentul a fost urmat de un recital special Frederic Chopin, în interpretarea pianistului polon Wojciech Waleczek. Ambasada Poloniei la Chişinău a dorit, astfel, să marcheze şi Sărbătoarea Naţională a Republicii Polone - Ziua Constituţiei, serbată la 3 mai.

Iniţiativa misiunii diplomatice polone din RM este cu atât mai importantă, cu cât 2010 a fost declarat Anul Frederic Chopin de către UNESCO. „Este locul perfect pentru un asemenea monument”, este de părere conducerea Sălii cu Orgă care, de-a lungul anilor, are o colaborare extrem de fructuoasă cu artiştii polonezi, fiind ajutată plenar în acest sens de către Ambasada Poloniei în ţara noastră.

Recitalul pianistului Wojciech Waleczek a adunat o sală arhiplină, între care reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, compozitori, artişti, studenţi etc. Concertul a avut o dublă conotaţie. Deşi prilejuit de Ziua Naţională a Poloniei, muzica a răsunat şi în memoria victimelor tragicului accident aviatic de la Smolensk în care, pe 10 aprilie, şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, inclusiv preşedintele polon, Lech Kaczynski. De aceea, melodiile alese pentru recital au avut o nuanţă mai tristă, din repertoriu făcând parte inclusiv „Marşul funebru”.

Frederic Chopin a trăit în perioada 1810-1849. În lume sunt numeroase monumente ale lui Chopin, cea mai recentă sculptură din bronz fiind dezvelită la Shanhai, China, pe 3 martie 2007. Iar în capitala Poloniei, Varşovia, o dată la cinci ani are loc o competiţie internaţională pentru pian, care îi poartă numele.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus