Media

Sorin Ovidiu Vântu, patronul Publika tv, arestat pentru 24 de ore

 Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009. Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comunicatul grupului Realitatea-Cațavencu 

Grupul Realitatea-Catavencu, prin compania partenera Stiri Media Grup din Chisinau, a pus bazele unui parteneriat strategic pentru dezvoltarea operatiunilor de televiziune si new media in Republica Moldova.

Grupul s-a extins deja in televiziune si internet in Republica Moldova, unde primele produse lansate vor fi televiziunea de stiri si business Publika TV si portalul publika.md.

De asemenea, au fost finalizate negocierile privind achizitia pachetului majoritar de actiuni al companiei online New Media Group din Moldova, care cuprinde portalul de stiri de limba romana lider in Republica Moldova – unimedia.md; site-ul de stiri in limba rusa vesti.md; site-ul dedicat femeilor ladyclub.md si regia de publicitate AdCenter.

Operatiunile in televiziune in Republica Moldova insumeaza o investitie de 4,5 milioane de euro. Lansarea statiei Publika TV este planificata pentru jumatatea lunii februarie 2010. In acest proiect au fost angrenati peste 150 de jurnalisti moldoveni, numerosi experti in business si analisti politici, 100 de tehnicieni si echipamente tehnice de ultima generatie. Publika TV va emite live, 24 de ore, 7 zile pe saptamana.

Nicolae Popa si legaturile lui cu Sorin Ovidiu Vantu

Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut de procurorii DIICOT in dosarul fugii din Romania a lui Nicolae Popa si a modului in care acesta a fost ajutat sa se ascunda in Indonezia.

Nicolae Popa, unul dintre apropiatii lui Sorin Ovidiu Vintu, a fost arestat in decembrie 2009, in Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas.

La inceputul anului, politia din Indonezia a respins cererea de suspendare a executarii pedepsei cu inchisoarea formulata de avocatii lui Nicolae Popa, condamnat in absenta pentru fraudarea a peste 100.000 de oameni.

"Nu putem indeplini cererea inaintata de Nicolae Popa, prin intermediul celor doi avocati ai sai – Otto Hasibuan si Henry Yosodiningrat -, de a suspenda detentia, intrucat Popa nu este detinutul nostru. El este urmarit de Interpol, la cererea Politiei Romane", a declarat duminica, pentru cotidianul indonezian, detectivul-sef Com. Gen. Ito Sumardi. "Avocatii ar trebui sa-i ceara clientului lor sa se adreseze direct Interpolului, nu noua", a mai precizat acesta.

Vantu ii trimitea bani lui Popa in Indonezia

Presa romaneasca a relatat ca omul de afaceri i-a trimis celui considerat vinovat pentru prabusirea FNI 44.500 de euro, in noiembrie 2009, cu doar cateva zile inainte ca acesta sa fie arestat la Jakarta. Printr-un interpus moldovean, Sorin Ovidiu Vintu transfera bani intr-o banca din Nicosia in contul unei firme indoneziene, de unde erau retrasi de Nicolae Popa.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al SOV Invest, societatea de administrare a FNI.

In 1998, in calitate de director general al SVM GELSOR SA si-a insusit din depozit 65.359 actiuni emise de SC INDUSTRIAL EXPORT SA la valoarea de 25.376 lei/actiune, care apartineau Sov Invest si erau administrate de GELSOR SA pe care le-a remis unui intermediar in scopul de a fi vandute Bancii Agricole la un pret de 765.000 lei/buc., prejudiciul adus bancii fiind de aproximativ 50 miliarde lei vechi.

In acest proces, Curtea de Apel Bucuresti a renuntat la audierea lui Sorin Ovidiu Vantu, intrucat acesta nu s-a prezentat in fata instantei, in pofida citatiilor de aducere cu mandat de la judecatori, iar instanta a epuizat mijloacele procedurale pentru a-l aduce la proces.

Cea care ceruse audierea lui Sorin Ovidiu Vantu a fost Ioana Maria Vlas, aceasta sustinand ca omul de afaceri a fost scos de sub urmarire penala in rechizitoriul intocmit de Ministerul Public, desi ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investitii. Vlas mai sustinuse ca Vantu ar trebui sa aiba cel putin calitatea de instigator sau de complice.

Nicolae Popa, judecat si in Dosarul FNA

Nicolae Popa mai este judecat in dosarul privind prabusirea Fondului National de Acumuare (FNA), ajuns in faza de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In cazul FNA, Curtea de Apel a decis in 3 iunie, condamnarea la opt ani de detentie a Ioanei Maria Vlas pentru inselaciune. Instanta Curtii de Apel Bucuresti a mentinut decizia Tribunalului si privind condamnarea lui Nicolae Popa la 12 ani de detentie pentru complicitate la inselaciune.

In 6 iunie 2008, Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, SOV Invest si Gelsor au fost obligati de Tribunalul Bucuresti la plata a aproximativ 60.000 de lei catre investitorii Fondului National de Acumulare (FNA).

Numele lui Nicolae Popa a fost vehiculat si in legatura cu dosarul in care Sorin Ovidiu Vantu este acuzat in legatura cu infiintarea Bancii Internationale de Dezvoltare (BID).

Tribunalul Bucuresti aprecia, in 13 ianuarie, in motivarea sentintei de achitare a lui Sorin Ovidu Vantu ca Nicolae Popa a fost un "mandatar ocult" al omului de afaceri.

Vantu despre arestarea lui Popa: E victima manipularii

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu declara anul trecut, referindu-se la arestarea lui Nicolae Popa, ca ii pare rau, pentru ca acesta era prietenul sau si ca il considera nevinovat, victima "manipularii uriase" in cazul FNI.

Vantu a calificat drept "o porcarie" contextul in care Popa a fost pus sub invinuire.

"Fereasca Dumnezeu! A fost o porcarie la vremea aceea. Din nefericire, a cazut victima acestei manipulari uriase", a fost replica omului de afaceri la intrebarea referitoare la vinovatia lui Nicolae Popa.

Sursa: Hotnews.ro / Tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *