Timpul.md

Eveniment 10 Aprilie 2011 | 15:30

„Stejarul” a „înghiţit „Soarele” şi l-a înlocuit pe Tănase cu Leancă

PLDM vrea să câştige capitala cu Victor Bodiu Trei evenimente importante au avut loc, astăzi, la cel de-al IV-lea Congres ordinar al PLDM: s-a decis fuziunea cu Partidul politic Alianţa „Moldova Noastră”, a fost desemnat candidatul PLDM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău şi Alexandru Tănase şi-a anunţat demisia din conducerea formaţiunii în legătură cu numirea sa în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Deşi a fost evenimentul care a atras privirea majorităţii opiniei publice, congresul liberal-democraţilor nu s-a evidenţiat cu nimic special. Cu jumătate de oră înainte de începerea lucrărilor congresului, în faţa Palatului Naţional erau parcate în jur de 15 autobuze şi microbuze, din toate raioanele republicii, care au asigurat astfel prezenţa a 2420 de delegaţi din majoritatea organizaţiilor teritoriale. Au urmat declaraţiile „cuminţi” ale preşedintelui PLDM, Vlad Filat. Prezentând raportul de activitate al partidului, Filat a trecut în revistă succesele formaţiunii atât ca entitate politică aparte, cât şi ca participant la actul guvernării. Printre cei care au luat cuvântul au fost vicepreşedinta PLDM, Liliana Palihovici, care a declarat că îşi doreşte ca în funcţiile de primari şi consilieri locali să candideze mai multe femei. Liderul organizaţiei de tineret a PLDM, George Mocanu, a propus ca în consiliile locale de nivelul 1 şi 2 la următorul scrutin să candideze cel puţin câte un tânăr.

Înainte ca „verzii” să aprobe, cu votul majorităţii celor prezenţi în sală, fuziunea cu AMN, Vlad Filat a anunţat candidatul PLDM la funcţia de primar general al mun. Chişinău pentru scrutinul din 5 iunie. Potrivit lui Filat, acesta a fost desemnat duminică seara, de către Consiliul Politic al partidului. Este vorba, aşa cum a anticipat presa, de Victor Bodiu, actualul secretar general al Guvernului. „Nu voi fi un toreador şi nici nu mă voi urca pe troleibuze. Vin la primărie nu pentru a o conduce, ci pentru a o administra”, a declarat candidatul liberal-democraţilor.

Printre deciziile adoptate de congres s-a numărat şi cea privind revocarea, înainte de termen, a prim-vicepreşedintele partidului, Alexandru Tănase, funcţia sa la CC fiind incompatibilă cu activitatea politică. „Nu este cea mai fericită zi din viaţa mea - îmi depun astăzi mandatul de membru al PLDM -, dar mă voi conduce de aceleaşi principii: libertate, dreptate şi adevăr”, a menţionat Alexandru Tănase.

----------------------
Citiţi mai jos şi actualizările din timpul zilei

Vezi AICI cine este Victor Bodiu.

14:25 Lucrările Congresului ordinar al PLDM au fost declarate închise.

14:12 Vicepreşedintele PLDM, Iulian Fruntaşu citeşte rezoluţia Congresului ordinar al formaţiunii.

13:57 Este aprobată componenţa numerică şi nominală a Consiliului Politic Naţional al PLDM. Acesta va fi constituit din 271 de membri.

13:53 Filat îl propune pe Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în locul lui A. Tănase, în funcţia de prim-vicepreşedinte al PLDM.

13:50 Alexandru Tănase: "Am mai spus-o, nu este cea mai fericită zi din viaţa mea. Îmi depun astăzi mandatul de membru al PLDM, dar mă voi conduce de aceleaşi principii: libertate, dreptate şi adevăr".

13:46 Liderul PLDM, Vlad Filat a anunţat că este nevoie de adoptarea unei hotărâri cu privire la revocarea, înainte de termen, a prim-vicepreşedintele partidului, Alexandru Tănase, odată cu numirea lui ca judecător la Curtea Constituţională, funcţie incompatibilă cu activitatea politică.

13.39 Tudor Deliu a dat citire unor modificări în statutul PLDM.

13.27 Membrii PLDM au aprobat acordul de fuziune dintre AMN şi PLDM. Alianţa "Moldova Noastră" dispare de pe scena politică ca formaţiune independentă.

13.25 S. Urechean "Congresul AMN a susţinut cu 99,79 % voturi fuziunea Alianţei "Moldova Noastră" cu PLDM". 

13.22 Serafim Urechean reia afirmaţia lui Filat, precum că fuziunea AMN cu PLDM este un eveniment istoric. 

13.20 Vlad Filat "Decizia AMN de a fuziona cu PLDM este un semn de maturitate".

13.13 Iurie Leancă "Cred cu tărie că PLDM poate să-şi asume o misiune istorică: să construim o Moldovă europeană".

13.08 Vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă "Partenerii noştri externi au recunoscut că R. Moldova a devenit o ţară mai dinamică, mai sofisticată şi mai deschisă". 

13.05 G. Mocanu "Vin cu propunerea să avem cel puţin un tânăr în consiliile locale de nivelul 1 şi 2".

13.01 George Mocanu, preşedetintele Organizaţiei de Tineret PLDM "Nu văd viitorul R. Moldova decât cu PLDM la guvernare". "Mult mai importantă este schimbarea mentalităţii de opoziţie în una de guvernare". 

12.41 P. Vlah "Sunt siguri de victoria PLDM în alegeri locale".

12.35 Deputatul şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale PLDM în autonomia găgăuză, Petru Vlah, a fost invitat la tribună (a vorbit în limbile găgăuză şi rusă).

12.33 Grigore Belostecinic, rectorul ASEM, îşi citeşte discursul. 

12.26 Vorbeşte Grigore Cobzac, preşedintele Organizaţiei Teritoriale PLDM din Hânceşti. 

12.22 L. Palihovici "Aş vrea ca aceste alegeri locale să însemne verde pentru Moldova, verde pentru dezvoltare". 

12.21 L. Palihovici "Aş dori să avem cât mai multe femei primar, femei consilieri..."

12.19 L. Palihovici "Suntem un partid puternic, ceea ce nu ne permite să reacţionăm răutăcios la înţepături".

12.18 Liliana Palihovici "De aceste alegeri depinde cât de eficient vom aplica reformele la nivel naţional".

12.12 La tribună a fost invitată vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici.

12.07 Încep dezbaterile din cadrul PLDM. Vorbeşte prim-vicepreşedintele partidului, Mihai Godea.  

12.05 Locuitorii s. Cotul Morii i-au dăruit lui Bodiu o icoană în semn de recunoştinţă.

12.03 V. Bodiu "Sunt sigur, vom câştiga Primăria. Atunci vom stabili un parteneriat cu Guvernul".

12.02 V. Bodiu "Nu voi fi toreador, nici nu voi urca pe troleibuze. În genere nu voi face promisiuni". 

11.59 V. Bodiu "Intru în această competiţie ca să văd care sunt doleanţele oamenilor".

11.58 V. Bodiu "Vreau să arăt că Primăria nu trebuie condusă prin prisma politicului, dar prin prisma administrării eficiente".

11.56 Victor Bodiu "Sunt un tehnocrat desăvârşit"

11.52 Candidatul PLDM la funcţia de primar al municipiului Chişinău a fost desemnat Victor Bodiu.11.51 Avem datoria să câştigăm alegerile pentru primarul de Chişinău şi să avem o majoritate în consiliul municipal.

11.49 "Ne aflăm în plină campanie electorală. PLDM a atins un nivel înalt atât în rezltate, cât şi în sondaje. Un rezultat slab în alegeri locale va afecta imaginea partidului. De aceea candidaţii locali vor avea o responsabilitate personală pentru succesul la scrutin"

11.46 Liderul PLDM: "Chiar dacă guvernarea este asigurată de AIE, marea responsabilitate o poartă PLDM".

11.45 "Urmează să ne integrăm ţara. Pentru asta e nevoie de răbdare şi să reîncepem negocierile în format 5+2", Vlad Filat

11.44 "Programul nostru de guvernare tratează SUA drept un partener strategic al ţării noastre".

11.43 "România este un partener şi avocat firesc al R. Moldova în procesul de integrare europeană".

11.41 "Vom continua reforma audiovizualului, ca să asigurăm independenţa presei faţă de politic".

11.40 "Săptămâna viitoare, la Guvern, urmează să avem discuţii pe tema noului Cod Educaţional", premierul V. Filat.

11. 37 Vlad Filat: "Funcţionarii publici trebuie să-şi schimbe mentalitatea. Vom aplica o lovitură decisivă biurocraţiei. Vom lichida monopolurile".

11.32 Vlad Filat: "Indiferent de partajări, succesele şi insuccesele guvernării vor fi atribuite de populaţie Partidului Liberal-Democrat. Aceasta este soarta unui partid puternic". 

11.28 Liderul PLDM, Vlad Filat, trece în revistă succesele partidului.

Începând cu ora 11 a  luat start Congresul IV al PLDM.

Timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus