Social

Strategiile economice in RM, deocamdata pe gheata

Savanti cu renume international s-au reunit, recent, in cadrul unei conferinte organizate la Chisinau de UNFPA si Institutul de Integrare Europeana si Stiinte Politice. In conditiile crizei demografice acute din spatiul post-comunist – a depopularii masive, natalitatii scazute si a procesului accelerat de imbatranire a populatiei – lipsa de actiune a autoritatilor va conduce la costuri economice insurmontabile, au atentionat savantii. Ei au solicitat noii guvernari crearea unui centru national de cercetari demografice pe langa Guvernul RM, in vederea elaborarii politicilor demografice pentru depasirea crizei.

Saptamana trecuta, demografi din Romania, Rusia, Ucraina, Belarus, Franta, Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan si RM au readus in prim-plan evolutia problemelor demografice, care au devenit elemente esentiale in elaborarea strategiilor economice. Este imposibil de elaborat si realizat strategii de dezvoltare a statului pe termen scurt sau mediu, fara a cunoaste indicatorii fertilitatii, natalitatii, mortalitatii etc., care au un rol insemnat asupra evolutiilor numerice a populatiei, mai ales a celei reproductive, sustin savantii.

„In RM problemele demografice n-au fost alarmante, in contextul crizei statelor europene inca din anii ’50-’60. ?ara noastra, pana in anii ’90, a avut o rata a natalitatii in limitele normale de evolutie si a ponderii ridicate a populatiei apte de munca, a unor statistici multumitoare ale populatiei inactive. Din anul 1990, suportam criza demografica, in urma careia in RM se micsoreaza drastic numarul populatiei fata de statele europene, ceea ce va conduce la consecinte neasteptate, prin faptul ca guvernantii nu realizeaza aceste pericole”, a declarat dr. Constantin Matei, profesor la ASEM.

Problemele demografice pot fi solutionate nu numai de guvern, dar si de autoritatile locale. Fiecare primarie ar putea acorda indemnizatii familiilor cu multi copii, sa stimuleze tinerele familii pentru nasterea copiilor etc. La nivel local se pot lua masuri reparatorii pentru a imbunatati asistenta medicala in localitatile rurale, considera profesorul.

Un pret care va trebui platit. Cine va plati?

Dr. Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, a analizat situatia celor 20 de generatii nascute dupa 1989. „Daca nu se va produce vreo schimbare, rata natalitatii in Romania va ramane de 1,3 copii, ca si in RM. Astfel, populatia noastra scade iremediabil. Cei nascuti in prezent vor intra in segmentul activ al vietii dupa 2030 si vor constitui partea consistenta a populatiei, si vor avea de intretinut o populatie varstnica, inactiva economic.

La o suta de persoane adulte, avem 21 de persoane de 25 de ani si peste! In 2050 le va fi extrem de dificil. Cine va suporta economic cheltuielile pentru pensiile celor in varsta, pentru facilitatile lor sociale? E un pret care trebuie platit. Sansele bune dupa 2050 trebuie fortate sa creasca”, a mentionat savantul roman.

Ce solutii am avea? Odata cu scaderea participarii economice in tarile noastre, trebuie restructurat sistemul de asigurari sociale atat in RM, cat si in Romania. Cresterea varstei de pensionare se apropie de 65 de ani, iar Banca Mondiala estimeaza ca, daca pana in 2050 nu va creste pana la 70 de ani, in societate nu va exista un echilibru pentru a suporta economic aceasta criza demografica.

Desigur, redresarea fertilitatii este cheia solutionarii acestor chestiuni. Dupa 2050, ar exista sansa redresarii situatiei demografice mai rapide, inclusiv din perspectiva economica a raportului populatie in varsta de munca si populatie varstnica. O ameliorare a contextului economic nu duce neaparat la o crestere economica, ci dimpotriva, ne dovedesc tarile din Vest.

„Sa stimulam natalitatea prin acordarea de indemnizatii femeilor”

„In ultimii ani, Rusia a luat importante masuri anticriza demografica, care ar putea sa reprezinte un mare interes si pentru alte tari. In primul rand, conducatorii nostri si-au schimbat atitudinea fata de concediul de maternitate pentru copiii de pana la un an si jumatate. Din 2007, aceste alocatii s-au majorat esential, cu mai bine de doua ori! Alocatiile pentru al doilea, al treilea si mai multi copii sunt de doua ori mai mari decat pentru primul copil. Exista si alte diferentieri financiare, in functie de salariile femeilor. In Rusia, alocatia minima e cum ar fi aici 600 lei, iar maxima – 2.500 lei”, a spus dr. Valeri Elizarov de la Universitatea „M. Lomonosov” din Moscova.

Nasterile in Rusia au fost stimulate si prin acordarea unor cecuri speciale pentru femei, bani din care sunt finantate institutiile medicale. „Femeile noastre inceteaza sa se mai teama de a naste. Anul trecut, a inceput sa prevaleze, in premiera, natalitatea intre 25-29 de ani, fata de categoria de varsta de 22-23 de ani.

Mai mult, incurajam nasterile dupa 30 de ani, chiar si al doilea, si al treilea prunc, cand femeile sunt realizate in plan profesional. A treia masura care a influentat rata natalitatii in Rusia a fost si acordarea capitalului matern (o suma incomparabil mai mare), ce poate fi utilizat pentru cresterea, instruirea copilului sau pentru alte necesitati”, a remarcat savantul rus.

„Investiti in timpul liber al batranilor”

Cum sa evitam urmarile nefaste ale imbatranirii accelerate a populatiei? se intreaba expertii. „Extrem de important in tarile post-sovietice este organizarea timpului liber pentru batrani. In prezent, noi nu le putem oferi decat un loc de munca, un spital, ori un cimitir. Sa le organizam cluburi speciale, ca batranii sa se intalneasca si sa comunice, ca sa nu resimta lipsa tinerilor. Sa preluam exemplul Italiei, o tara cu multi batrani si foarte bine organizati.

Mai ales ca tinerii trebuie sa munceasca mai mult decat acum 20 de ani si nu au timp sa le acorde multa atentie. In conditiile unei concurente acerbe de pe piata, tinerii sunt nevoiti sa se reprofileze mereu. Daca acum 30 de ani, o facultate iti era de ajuns sa te descurci in viata, azi oamenii, practic, trebuie sa cunoasca mult mai mult, ca sa obtina locuri de munca, a afirmat Ella Libanova de la Academia de Stiinte din Ucraina.

 Autor: Angelina Olaru

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *