Sănătate

Stresul stă la baza a peste 90% din bolile acestui secol!

Stresul a devenit parte din rutina cotidiană. Și asta pentru că fiecare individ are responsabilitate. Unul dintre criteriile maturității este asumarea îndatoririlor si răspunderilor personale. Treptat, povara obligațiilor își spune cuvântul. Iar când vezi că stresul te depășește și nu-l mai poți ține în frâu, e cazul să iei legătura cu specialiștii.

Stresul poate aduce boli fizice

„Până la un anumit punct, toți spunem că stresul este o reacție normală a organismului. Dar, dacă stresul este intens, continuu sau repetat, poate deveni un fenomen negativ. Apar îmbolnăviri fizice și tulburări psihologice. De la oboseala cronică la depresie, afecțiuni digestive, boli cardiovasculare, neuronale, de la afecțiuni degenerative, precum demența sau Alzheimer, până la dureri articulare, de spate, menstruale etc.

Răspunsul organismului la stres este o reacție fiziologică survenită în momentele în care simțim că nu mai putem deține controlul asupra stărilor noastre. De aceea, odată ce nu avem un echilibru între minte și corp, niciodată nu vom putea depăși momentele stresante. Astfel, am creat un program special, pentru trup și suflet, tocmai pentru a veni în sprijinul pacienților cu probleme.”, spune Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică, Alternativa, Regenerativa si Antiaging.

Nu subestima daunele!

O altă atenționare a specialiștilor este de a nu subestimam daunele pe care le poate produce stresul. Alternanța activitate-relaxare-odihnă este foarte importantă. Pentru refacere și pentru buna funcționare a organismului uman. Or, la persoanele stresate cronic, ajung sa fie perturbate serios mecanismele care stau la baza acestei alternanțe. Prin urmare, sunt vitregite procesele de regenerare celulară. Și apar îmbătrânirea biologică și disfuncțiile cardiovasculare, hormonale, metabolice, imunitare etc.

Verifică nivelul de vitamină D

O altă cauză, prea putin cunoscută, a stresului o poate reprezenta și carenta de VitaminaD.

„Recent, am demarat un sondaj in randul pacientilor mei, din diferite categorii sociale, de la venituri medii la cele peste medii, pentru a stabili cauzele deficientei de Vitamina D, problema medicala tot mai des intalnita in randul tuturor. Acest studiu, mi-a demonstrat ca nu expunerea la soare joacă rolul principal, asa cum se credea, ci factorii de stres. Practic, cu cat nivelul social este mai ridicat, cu atat creste si nivelul de stres si bolile aferente, de la anxietate, depresie pana la boli cardiovasculare sau chiar la nivelul membrelor.

Iar femeile sunt cele mai expuse la astfel de diagnostice. Sa nu uitam ca starile psiho-emotionale, in cazul femeilor, oscileaza mai mult decat in cazul barbatilor. De aici, si cazurile tot mai des diagnosticate cu depresie, boli oncologice sau dureri osoase. Socurile emotionale duc si la probleme ale oaselor, da! Spre exemplu, dureri ale coloanei, genunchilor sau cervicale au, de fapt, la baza, o problema de natura psiho-emotionala nerezolvata, care culmineaza cu diagnostice grave.”, conchide specialistul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *