Timpul.md

Actualitate 28 Aprilie 2016 | 15:26

Studiu: Cetăţenii Moldovei sunt toleranţi faţă de infracţiuni

Cetăţenii Republicii Moldova manifestă un grad îngrijorător de toleranţă faţă de infracţiuni. Astfel, 3 din 10 cetăţeni consideră că parcarea în locuri interzise, depăşirea limitei de viteză permisă în afara localităţii, conducerea în stare de ebrietate uşoară şi care nu afectează atenţia sunt infracţiuni mai puţin grave sau deloc grave. Acestea sunt datele unui sondaj, realizat de către Institutul de Politici Publice, în rândurile cetăţenilor, transmite IPN.

Sondajul arată că unul din patru cetăţeni nu raportează poliţiei infracţiunile la care a fost martor sau victimă. De asemenea, un număr important de respondenţi a declarat că au oferit mită din proprie iniţiativă, şi nu pentru că ar fi fost impuşi. Astfel, această situaţie a fost atestată în cazul a 67 % dintre plăţile informale oferite de cetăţeni către poliţiştii de sector, iar circa 76% din mita oferită către pompieri şi salvatori a fost dată de cetăţeni fără a li se solicita acest lucru.

Conform sondajului circa 55 % din plăţile informale oferite de cetăţeni poliţiei de patrulare sunt bani oferiţi din proprie iniţiativă. De asemenea, în jumătate din cazurile când persoanele oferă mită poliţiştilor de frontieră, o fac fără a li se cere acest lucru.

Cetăţenii au explicat că apelează din proprie iniţiativă la plăţile informale pentru a obţine anumite avantaje, pentru perfectarea documentelor în regim de urgenţă sau cu scopul de evita o amendă pentru anumite infracţiuni.

În cadrul aceluiaşi sondaj, populaţia a avut posibilitatea să aprecieze activitatea poliţiei şi eficienţa serviciilor poliţieneşti. În cazul în care un poliţist ar trebui să rezolve un caz foarte important şi de interes înalt pentru persoane cu funcţii înalte în stat , 73 % dintre respondenţi consideră că este probabil sau foarte probabil ca poliţistul să rezolve un asemenea caz conform ordinelor şefului său. Şi doar 34 % dintre cetăţenii intervievaţi sunt de părerea că poliţistul va rezolva un asemenea caz respectând legislaţia.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1 octombrie-10 decembrie 2015, la nivel naţional, pe un eşantion de 1109 respondenţi, cetăţeni Republicii Moldova care au depăşit vârsta de 18 ani, eşantionul nu a inclus raioanele de est ale ţării.
IPN

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus