Timpul.md

Finanţe 11 Aprilie 2011 | 06:18

Studiu IDIS „Viitorul”: Tariful unic, un motiv pur electoral

Politica tarifară la energia electrică şi gazele naturale promovată în RM este la nivelul anilor ’80 ai secolului trecut, iar principiile de care se ţien cont nu sunt determinate de niciun act normativ, susţin experţii IDIS „Viitorul”, care vineri au prezentat un studiu privind politica tarifară la energia electrică şi gazele naturale.

Potrivit lui Nicolae Mogoreanu, unul dintre autorii studiului, abia în anul trecut, într-o hotărâre a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a apărut clasificarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale după presiune şi, astfel, a avut loc prima încercare de a diferenţia tarifele. Conform studiului, e necesar ca autorităţile să definească mai clar politica lor în acest sector şi să opteze pentru un sistem de tarife diferenţiate. În cazul tarifului pentru energia electrică, trebuie să se ţină cont de nivelul tensiunii şi perioada de consum, iar pentru gazele naturale - de nivelul presiunii din conductă şi volumul consumat. Potrivit experţilor, tariful unic pentru toate categoriile de consumatori este menţinut din motive pur electorale, ceea ce provoacă apariţia fenomenului de subvenţionare: între categoriile de consumatori şi în interiorul unei categorii de consumatori, lucru ce contravine Cartei Europene a Energiei. „Tarifele nu trebuie să includă niciun fel de subvenţii, iar dacă acestea există, ele nu trebuie să fie utilizate în scopuri sociale. Statul trebuie să-şi asume grija faţă de păturile social-vulnerabile”, a declarat Nicolae Mogoreanu care, totodată, a menţionat faptul că tariful unic stimulează consumuri excesive de energie electrică de către o categorie de consumatori casnici şi de agenţi economici, racordaţi la tensiunea 0,4 kV. Prin acest tarif sunt subvenţionaţi şi consumatorii casnici care consumă între 1000 şi 3000 de kWh pe lună, ceea ce confirmă capacitatea de plată a locatarilor.

Studiul a mai arătat că sistemul de tarifare a consumului de gaze naturale în RM a fost deformat şi din cauza intervenţiei statului şi a Primăriei municipiului Chişinău. „În perioada 2006-2010, tariful pentru CET-uri a fost mai mic decât tariful mediu de distribuţie, chiar mai mic şi faţă de preţul de procurare a gazelor naturale - toate categoriile de consumatori din ţară subvenţionau încălzirea municipiilor Chişinău şi Bălţi”, a spus Sergiu Aparatu, coautorul studiului. „Trebuie să punem accentul pe eficienţă în energetică, fiindcă la noi foarte multă energie se consumă iraţional, ceea ce face să apară problemele ce ţin de tarife”, a conchis Mihai Dolma, şeful Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică a Ministerului Economiei.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus