Ultima oră

Studiu IPC: Moldova împarte acelaşi loc cu Algeria, Egipt, Kosovo şi Senegal

Totodată, R. Moldova s-a plasat pe locul 112 din 182, în topul realizat de Transparency International, fiind cotată cu un scor de 2,9. Ţara noastră mai împarte poziţia 112 cu ţări precum Algeria, Egipt, Kosovo, Senegal, Vietnam.

Ţările vecine, România şi Ucraina, ocupă locul 75 şi, respectiv, 152. România a fost cotată cu un indice de percepţie a corupţiei de 3,6, iar Ucraina – cu 2,3.

În total, locurile de frunte sunt ocupate de ţări europene, cu excepţia Noii Zeelande, Singapore şi Australia. Alte state cu ratinguri pozitive sunt Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia şi Olanda.

În afară de Somalia şi Coreea de Nord, care sunt la egalitate pentru ultimul loc, la capătul listei se mai află Myanmar, Afganistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Sudan, Irak, Haiti şi Venezuela.

Noua Zeelandă, cea mai curată ţară din top, a fost cotată cu un scor de 9,5. Somalia şi Coreea de Nord au reuşit doar 1.

Statele Unite au fost cotate cu 7,1, Canada cu 8,7 şi Chile cu 7,2.

În Uniunea Europeană şi Europa de Vest, Danemarca şi Finlanda sunt cele mai curate ţări, la egalitate cu un scor de 9,4. Bulgaria este cea mai slab cotată ţară, cu 3,3.

Statele Unite s-au plasat pe locul 24 în topul celor mai puţin corupte ţări. Canada s-a clasat pe locul 10, Bahamas pe locul 21 şi Chile pe locul 22.

S-a folosit o scară de la 0 la 10 pentru a măsura percepţia de corupţie într-o ţară, unde 0 înseamnă foarte corupt şi 10 foarte curat.

Studiul a fost realizat de organizaţia Transparency International din Germania.

Sursa: cpi.transparency.org
/ Antena3.ro
Sursa video: cpi.transparency.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *