Ultima oră

(SUA) O nouă CONTROVERSĂ stârnită de interceptarea convorbirilor unui jurnalist

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama a refuzat să se pronunţe despre ‘ancheta în curs’. ‘Împărtăşesc întru totul- şi cred că este cazul celei mai mari părţi a americanilor – convingerile preşedintelui potrivit cărora trebuie să avem o presă capabilă să efectueze jurnalism de investigaţie şi că trebuie să apărăm primul amendament’ al Constituţiei, care stipulează libertatea de expresie, a dat asigurări Jay Carney la întâlnirea cotidiană cu presa.

‘Cred, de asemenea, că este cu adevărat important – şi cred că membrii celor două partide (democrat şi republican) au spus-o deja – să facem astfel ca scurgerile de informaţii să nu fie tolerate pentru că ele pot pune în pericol vieţi şi ameninţa securitatea noastră naţională’, a adăugat Carney, insistând asupra faptului că nu se poate pronunţa asupra unui ‘caz specific’.

În ediţia sa duminicală, Washington Post a afirmat – bazându-se pe documente – că un corespondent al canalului de televiziune Fox News, James Rosen, fusese vizat în 2010 de o anchetă referitoare la scurgeri de informaţii despre Coreea de Nord, în care era implicat un responsabil de la Departamentul de Stat.

Cotidianul a afirmat că parchetul federal a utilizat informaţiile cardului magnetic de acces al lui Rosen la Departamentul de Stat, a obţinut înregistrări ale convorbirilor sale telefonice pentru a izola originea scurgerilor şi chiar a obţinut un mandat pentru a-i accesa e-mail-ul privat.

Dezvăluirea acestui caz are loc la o săptămână după ce AP anunţase că înregistrările convorbirilor de pe 20 dintre liniile sale telefonice, la Washington şi New York, utilizate de o sută de jurnalişti în două luni, fuseseră confiscate la cererea parchetului federal.

Pentru a calma controversa, care se adaugă la cazul Benghazi şi la scandalul fiscului, Casa Albă a anunţat reluarea în Congres a unei legi pentru protecţia jurnaliştilor, care fusese criticată în trecut de apărătorii libertăţii presei pentru combaterea fără limite a scurgerilor de informaţii confidenţiale.

AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *