Actualitate

Suflete de vânzare pentru prestarea serviciilor sexuale

Începând cu anii 90, R. Moldova a devenit o țară de unde grupurile criminale își identifică viitoarele victime. Cel mai des acestea sunt vândute peste hotare, iar ulterior obligate să presteze servicii sexuale.

Traficul de persoane îşi trage rădăcinile din vremurile existenţei comerțului cu sclavi, când omul era tratat ca un obiect, iar a avea robi se considera un privilegiu social susţinut de stat. Odată cu evoluţia moralei sociale, comerţul cu robi s-a transformat din privilegiu în infracţiune, dar nu a dispărut de pe faţa pământului, ci s-a transformat în trafic de fiinţe umane. Datele arată că cea mai des întâlnită formă de trafic de persoane din R. Moldova este pentru exploatare sexuală. În majoritatea cazurilor victime sunt femeile și minorii.

Vecina i-a făcut pașaportul, i-a cumpărat bilet și a vândut-o

Potrivit reprezentanților Centrului Internațional „La strada”, una dintre victimele exploatării sexuale este Nina, o tânără de 20 de ani din R. Moldova care provine dintr-o familie social vulnerabilă cu patru copii. Ea fiind cea mai mare a fost nevoită să renunțe la studii și să meargă la muncă peste hotare. Nina i s-a încredințat unei vecine care a promis că-i va găsi de lucru în Egipt. Vecina s-a oferit să-i facă pașaportul și să-i cumpere bilet. După cum povestesc angajații centrului „La Strada”, fata a plecat în Egipt împreună cu alte trei fete din R. Moldova. În prima perioadă familia nu știa nimic despre Nina, doar după cinci luni tânăra a sunat și le-a spus că nu mai are putere să facă ceea ce face și îi ruga pe cei de acasă s-o salveze. Într-un final, Nina a fost ajutată să revină în țară, iar deja acasă a povestit că timp de cinci luni a fost ţinută închisă într-un apartament, împreună cu alte patru fete de diferite naţionalităţi şi obligată să presteze servicii sexuale clienţilor aduşi de patronul la care a fost vândută de către vecină. Despre celelalte trei fete aşa şi nu se ştie nimic.

Psihologii susțin că „experiențele” de acest fel pot provoca anumite traume psihologice, iar victimele revin cu greu la o viață normală. Acest lucru îl confirmă și cel de-al doilea caz prezentat de operatorii liniei fierbinți ai Centrului „La Strada”.

„Sora ta a fost vândută în Turcia și nu are documente”

În anul 2008, Elena, o tânără din R. Moldova, a primit o ofertă de la un cunoscut de a merge la muncă în Rusia. Fata trebuia să lucreze într-un restaurant, iar pentru că propunerea i s-a părut avantajoasă, Elena și-a luat cu ea cea mai bună prietenă pe nume Iulia. Fetele și-au perfectat individual actele, iar transportul le-a fost achitat de băiatul care a venit cu oferta. Imediat după ce au ajuns în Rusia, Elena a sunat acasă și a anunțat că lucrează într-un restaurant. Peste o perioadă de timp tânăra a telefonat deja din Turcia, chiar dacă apelul s-a întrerupt, sora ei cea mai mică a reușit să înțeleagă că Elena lucrează într-un cazino și că-și dorește foarte mult să revină acasă. Peste câteva zile, sora ei a primit un mesaj pe o rețea de socializare de la o oarecare Valentina. Aceasta i-a scris: „sora ta a fost vândută în Turcia și nu are documente”. Toată familia s-a agitat, dar nimeni nu știa cum s-o ajute. Într-o bună zi, aceeași Valentina a mai trimis un mesaj în care îi spunea surorii mai mici s-o întâlnească pe Elena la aeroport. Familia a mers grăbită spre locul menționat, iar acolo au găsit-o pe Elena care avea cu ea doar o foaie de deport și părea neadecvată.

Mai târziu s-a aflat că tânăra a fost vândută pentru ca să presteze servicii sexuale. Ea își amintește cu groază că avea zilnic mulți clienți, iar majoritatea își băteau joc de ea. Despre prietena ei Iulia, nici până în prezent nu se știe nimic. În Rusia fetele au fost separate și vândute la „stăpâni” diferiți.

Cu scopul de a nu divulga identitatea victimelor prezentate în material, prenumele lor au fost modificate.

Cum ne protejăm de traficanți

În contextul celor două cazuri menționate este important să cunoaștem că cetățenii R. Moldova pot obține informații despre traficul de persoane de la Centrul Internațional „La Strada” care este o organizație neguvernamentală, ce oferă suport informațional atât victimelor traficului de ființe umane, cât și persoanelor care intenționează să plece peste hotare.

0 800 77777 este linia telefonică care stă în permanență la dispoziția celor care au întrebări. Apelul este gratuit din orice localitate din țară. Apelurile de peste hotare pot fi efectuate la numărul + 373 22 23 33 09.

Traficul de persoane – „afacere” profitabilă

Potrivit specialiștilor majoritatea femeilor traficate din R. Moldova se pomenesc în ţări în care organele de drept sunt inactive, iar situaţia politică este instabilă. Traficanţii prosperă acolo unde autorităţile locale nu au mijloace sau voinţă politică pentru a pune capăt acestor activităţi criminale. Locurile de destinaţie sunt în special ţările balcanice (Macedonia, Bosnia, Albania și regiunea Kosovo). Femeile, de asemenea, ajung în Occident, Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Israel. În Balcani, consumatorii serviciilor sexuale sunt localnicii, dar deseori şi militari din trupele internaţionale de menţinere a păcii, staţionate în aceste zone. 

Într-un studiu recent se spune că: „Transformarea unei persoane în marfă, fără ştirea sau consimţământul acesteia, a devenit prea gravă pentru a fi ignorată, Interpolul o califică drept „crimă cu cea mai rapidă ascensiune” în lume.” În Europa, spre exemplu, traficul de persoane este una din cele mai profitabile „afaceri”, din care criminalii câștigă anual aproximativ trei miliarde de dolari.

Conform datelor, majoritatea victimelor traficului sânt persoane în vârstă de până la 25 de ani (58,82%).Totodată, începând cu anul 2003 se constată o creştere a cazurilor de trafic, îndeosebi acest fenomen ia amploare în rândurile minorilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *