Social

Sunt necesare prevederi legale privind abuzul fata de copii

In R. Moldova, instantele judecatoresti nu accepta dosare penale pe tema abuzurilor si violentei asupra copilului din partea parintilor, deoarece in legislatia nationala nu exista niciun articol in acest sens. Respectiv, pentru redresarea situatiei in domeniul drepturilor copilului, lacuna se cere inlaturata. Declaratii in acest sens a facut Alexandra Grajdian, directoarea organizatiei obstesti „Femeia si Copilul – Protectie si Sprijin”, in cadrul unei mese rotunde.

„Numarul cazurilor de abuz sunt in continua crestere, cu toate ca avem diferite activitati din partea Centrului de asistenta psihosociala a familiei si copilului „Amicul”, inclusiv campanii de sensibilizare a opiniei publice. Copiii inteleg ce este abuzul care ii priveaza de dreptul de a se dezvolta si a creste sanatosi. De aceea, sute dintre ei se adreseaza la centrul nostru dupa ce sunt supusi abuzului”, spune Veronica Protip, asistent social al centrului „Amicul”.

Cezar Gavriliuc, directorul Centrului de informare si documentare privind drepturile copilului, a declarat ca, timp de aproape un an, un grup de copii din teritoriu monitorizeaza respectarea drepturilor copiilor. Afectati de abuzul asupra lor, copiii s-au intrebat: „Ne ajuta oare bataia sa fim mai buni?”. „NU, este raspunsul lor, dupa un proces complex de monitorizare”. Ei spun ca violenta exista peste tot – in familie, la scoala si pe strada. Pe copii ii deranjeaza mai mult faptul ca violenta este prezenta si in scoala, acolo unde trebuie sa domine un mediu prietenos. Scoala este un exemplu unde copiilor li se incalca drepturile, profesorii aplica violenta ca metoda de educatie, ii intimideaza, amenintandu-i cu note negative. Si in familie se aplica pedepsele corporale ca metoda de educatie”, afirma Gavriliuc.

Avocata parlamentara Tamara Plamadeala si-a declarat disponibilitatea de a realiza, impreuna cu ONG-uri nationale, un plan de actiuni pentru identificarea mai usoara a cazurilor de abuz asupra copiilor. Avocata mai spune ca statistica care exista la moment privind aceasta tema nu corespunde realitatii. Multi copii se tem sa denunte cazurile de abuz, nici nu cunosc unde trebuie sa se adreseze.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *