Internațional

Sute de mii de bărbi au fost rase forţat de poliţia din Tadjikistan

Sursa menţionează că poliţia a arestat în cursul anului 2015 sute de mii de bărbaţi bărboşi. După identificare şi amprentare, celor reţinuţi le-au fost rase cu forţă bărbile.

De exemplu, în 2015, în regiunea Khatlon din Tadjikistan, poliţiştii au ras cu forţă aproape 13 de mii de bărbaţi. În plus, două mii de femei din regiune au renunţat în mod voluntar să poaret hijabul.

În centrul campaniei împotriva portului valului şi a bărbii se află teza necesităţii combaterii radicalizării societăţii şi păstrării formei seculare de guvernare a ţării.

„Nu vă plecaţi în faţă valorilor străine, nu urmaţi cultură străină. Purtaţi haine în culori şi croiala tradiţionale, nu haine negre, pentru că până şi hainele de doliu ale femeilor tadjice sunt albe, nu negre” spicuim dintr-un discurs al şefului statului Emomali Rahmon.

Potrivit experţilor, astfel de acţiuni demonstrează preocuparea forţelor de poliţie şi securitate faţă de creşterea extremismului în societate, aderarea tinerilor în rândurile grupărilor extremiste şi o creştere a ameninţărilor teroriste, inclusiv a celor asociate cu apariţia ISIS.

În acelaşi timp, activiştii pentru drepturile omului susţin că râsul forţat este o imixtiune în viaţă privată a cetăţenilor.

Expertul în istoria religiei, Abdullah Rakhnamo, susţine că problemea bărbilor din Tadjikistan s-a transformat din una eminamente estetică în una politică. Susţinătorii tradiţiilor seculare îi percep pe purtătorii de barbă drept membri ai opoziţiei islamiste – în special ai Partidului Renaşterii Islamice din Tadjikistan.

Potrivit datelor oficiale, 99% din populaţia Tadjikistanului sunt musulmani de rit sunnit-halafit.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *