Politică

Tarcul lui Voronin

Joia trecuta, guvernul de la Chisinau a difuzat o declaratie in care se plange la UE ca Romania s-ar face vinovata de „imixtiunii in treburile interne” ale RM. Adevarul insa e altul: tot mai multi cetateni condamna politica izolationista anti-romaneasca si antieuropeana a regimului Voronin si solicita semnarea de urgenta a Conventiei cu privire la micul trafic de frontiera.

Chisinaul conditioneaza semnarea Conventiei privind micul trafic de frontiera prin semnarea de catre Romania a celor doua tratate – de baza si de frontiera. Insa, potrivit expertilor, pretentiile Chisinaului sunt absurde, deoarece, prin nesemnarea Conventiei privind micul trafic, au de pierdut, inainte de toate, moldovenii.

Zilele trecute, Sebastian Andriuta, profesor si antrenor la Scoala sportiva din Ungheni, s-a intors de la Iasi, unde a lasat in probe cativa discipoli. Potrivit lui, Chisinaul „pune piedici special” si „acum, practic, este imposibil sa ajungi in Romania, a fost franat totul – si comertul, si cultura, si sportul”. „Acordul de mic trafic ar fi o sansa pentru noi, mai ales ca toate satele de pe malul Prutului sunt impartite in doua, pe un mal si pe altul, avem surori si frati pe ambele maluri”, afirma el. De aceeasi parere este si Iurie Craciuneac, un tanar de la Cahul, care este profund indignat de modul cum evolueaza relatiile cu Romania. El ne-a declarat ca, „in conditiile in care Guvernul RM nu este capabil sa asigure un cadru economic si social minim de activitate pentru cetatenii sai, sa atace Romania, care asigura cat de cat surse de existenta prin comertul celor de la frontiera, este o aberatie. Din pacate, pentru ca Voronin nu-i iubeste pe romani au de suferit cetatenii simpli”, spune el. La fel ca si Iurie, mii de locuitori din lunca Prutului spun ca sunt foarte afectati din cauza izolarii Moldovei de restul Europei.

Amintim ca, in primavara lui 2008, Uniunea Europeana a propus Romaniei si RM sa semneze un Acord de mic trafic la frontiera, care ar diminua din impactul introducerii de catre Bucuresti a regimului de vize pentru cetatenii moldoveni. In cazul incheierii unui astfel de acord, locuitorii din apropierea granitei nu vor mai avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic transfrontalier local, valabil pe o perioada de minimum un an, care le va permite sa se deplaseze liber intr-o zona bine stabilita, de maximum 50 km de la frontiera cu Romania. Acum un an mai multi cetateni din localitatile de pe malul Prutului au organizat numeroase actiuni de protest pentru a urgenta semnarea acestui document, dar Guvernul RM a ramas neinduplecat. Mai intai, guvernarea comunista a conditionat semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera cu semnarea celor doua tratate, dupa care a cerut Bucurestiului sa includa intreg teritoriul RM, inclusiv Transnistria, in zona de actiune a prevederilor acordului. Comisia Europeana a exclus in mod categoric posibilitatea extinderii teritoriului peste mai mult de 50 km. Daca Voronin ar fi permis semnarea documentului, astazi ar fi mers liber in Romania circa un milion de cetateni din 11 raioane integral (Briceni, Edinet, Rascani, Glodeni, Falesti, Ungheni, Nisporeni, Hancesti, Leova, Cantemir, Cahul) si din cinci partial (Sangerei, Calarasi, Straseni, Cimislia, Taraclia) si UTA Gagauz-Yeri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *