Timpul.md

UE / Nato 1 Martie 2017 | 09:19

Ţări ale Uniunii Europene, inclusiv România, criticate de Parlamentul European în cazul emisiilor auto poluante -surse Reuters

Guverne ale ţărilor europene au întârziat implementarea unor teste privind emisiile auto poluante şi nu au depus suficiente eforturi pentru depistarea companiilor auto care au manipulat testele, relevă un raport al PE, printre statele criticate numărându-se România, afirmă surse citate de Reuters. 

"Avem acum o înţelegere clară a eşecurilor în supravegherea industriei auto care au făcut posibil scandalul 'dieselgate': fraudele ar fi putut fi evitate", a declarat Gerben-Jan Gerbrandy, un eurodeputat olandez care a contribuit la elaborarea raportului. Prin "dieselgate", europarlamentarul se referă la scandalul în care este implicat grupul auto Volkswagen, acuzat că a instalat un soft pentru manipularea emisiilor poluante ale motoarelor în timpul testelor.

Raportul, adoptat de o Comisie a PE, cere înăsprirea sistemului de supraveghere, pentru distrugerea relaţiei între autorităţile de reglementare şi producătorii auto. Printre propuneri se numără un nou sistem de teste la nivelul european care să permită aplicarea de amenzi.

Raportul, care nu are caracter juridic obligatoriu, menţionează Franţa, Ungaria, Italia, Slovacia, Spania şi România ca fiind ţările care blochează adoptarea unor teste de emisii mai realiste.

Grupul auto german Volkswagen a trebuit să achite daune de aproape 15 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante. În plus, VW va achita o amendă civilă de 1,5 miliarde de dolari şi o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari. În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.

Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul era programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situatiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.

sursa: mediafax.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus