Timpul.md

Ultima oră 12 Martie 2016 | 13:35

Tarifele la energia electrică au fost reduse

ANRE a decis tarife mai mici la energia electrică. Consumatorii din centrul şi sudul ţării vor plăti cu 11% mai puţin, începând de la 1 aprilie, iar consumatorii din nord - cu 8 la sută mai puţin.

Şeful consiliului de directori al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), Sergiu Ciobanu, a explicat că diminuarea a fost posibilă graţie micşorării preţului de achiziţionare angro a energiei cu 30%.

"Noi am stopat sângerarea din cauza devierilor financiare pentru operatori, devierile cauzate de raportul dintre leu şi dolar în ianaurie au fost incluse in tarif. Cu referire la devierile istorice, suntem în plin proces de discuţie şi este implicat şi Guvernul pentru a găsi o soluţie", a precizat Sergiu Ciobanu.

Anterior distribuitorul Gas Natural Fenosa a afirmat că a suportat pierderi enorme din cauza că ANRE nu a ajustat tariful în dependenţă de cursul valutar.

Sergiu Ciobanu s-a arătat dispus să apere în instanţă felul în care ANRE a decis mărimea noilor tarife, în cazul în care unii operatori nu ar fi de acord.

Noile tarife vor fi valabile cel puţin până la 1 aprilie 2017, dar şeful ANRE nu a exclus că agenţia poate interveni dacă vor cere circumstanţele.

Sursa: publika.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus