Timpul.md

Ultima oră 19 Noiembrie 2015 | 11:25

Tariful pentru gaze naturale a CRESCUT

Tariful l-a gaz a fost majorat astăzi, de la 5 lei și 66 de bani până la 6 lei și 55 de bani pentru un metru cub de gaz.

Reprezentanții ”Moldova Gaz”, care au cerut inițial un preț de 8 lei 35 de bani și au declarat că vor ataca decizia ANRE în judecată.

Prețul gazului natural livrat populației a fost majorat în medie cu 9,8%. În expresie bănească aceasta ar însemna că populația va achita pentru un consum de până la 30 de metri cubi 6 lei și 56 de bani pentru un metru cubi de gaz. Cei care vor depăși această cotă, urmează să scoată din buzunar un preț de 6 lei și 83 de bani pentru aceeași cantitate.

Potrivit şefului direcţiei politică tarifară şi analiză economică a ANRE, Alexandru Mija, chiar dacă inițial ”Moldova Gaz” insista pe un preț de 8346 de lei pentru o mie de metri cubi de gaze, Agenția a decis excluderea cheltuielilor nejustificate din tarif.

În replică vicepreședintele Consiliului de administrație al ”Moldova Gaz”, Iacov Cazacu, a acuzat ANRE de abordare selectivă a datelor prezentate în cererea de majorare a tarifului. El a declarat că în situația dată întreprinderea este pusă într-o situație financiară complicată și că va ataca decizia în judecată.

După ce au intrat în vigoare tarifele majorate la electricitate și gazele naturale, experţii prognozează scumpiri în lanţ la majoritatea serviciilor şi mărfurilor.

„Vor fi scumpiri în lanţ la toate produsele. Cu cât e greu de spus, poate 10%, poate 20%. Unele produse se vor scumpi în proporţii mai mici, altele mai mari. În funcţie de ponderea de energiei sau gazului în costul produsului dat. Majorarea costurilor de preţ va duce inevitabil la scumpirea tuturor serviciilor autohtone pe piaţa Republicii Moldova, fapt ce va trage după sine reducerea consumului. Toate acestea vin să scoată din buzunarul consumatorului bani, pe care populaţia nu îi are”, a declarat analistul economic, Roman Chircă.

Decizia de majorare a gazelor naturale cu aproape 10% vine la doar câteva zile după scumpirea curentului electric cu peste 30 la sută.
 
Sursa: Radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus