Timpul.md

Internațional 9 Mai 2017 | 09:33

The Observer: Dezvăluiri despre implicarea miliardarilor lui Trump în Brexit

Rezultatul votului pentru ieșirea Marea Britanii a fost influențat decisiv de o rețea în care au fost implicați doi miliardari americani, apropiați ai lui Donald Trump, scrie The Observer. Publicația detaliză legăturile acestora cu tabăra care a făcut campanie pentru ieșirea din UE și concluzionează că „democrația britanică a fost deturnată” prin manipularea „big data” și folosirea unor strategii militare. 

Cele două personaje-cheie sunt miliardarii Robert Mercer, proprietarul Cambridge Analytica (fostă SCL Elections), și Peter Thiel, deținătorul companiei Palantir și cofondator al eBay și PayPal și, totodată, cel mai vocal susținător din Silicon Valey al lui Donald Trump.

Geniu al IT-ului și om de afaceri de succes, Robert Mercer este unul dintre prietenii politcianului britanic Nigel Farage. Mercer și-a ajutat prietenul anul trecut, iar tabăra Leave.EU a beneficiat de susținerea Cambridge Analytica, scrie The Observer.

Palantir - compania celuilalt miliardar implicat, Peter Thiel – l-a ajutat pe Donald Trump să ajungă președinte al SUA, în urma unei campanii coordonate de Steve Bannon, care a lucrat și pentru Cambridge Analytica. Cea care a propus ca Palantir și Cambridge Analytica să colaboreze a fost Sophie Schmidt, fata șefului Google, Eric Schmidt.

Cum a acționat rețeaua

Mercer a acționat în Marea Britanie nu doar prin intermediul Cambridge Analytica, ci și folosindu-se de AggregateIQ, o companie de analiză online obscură, cu sediul în Canada. Spre AggregateIQ a mers mai bine de jumătate din bugetul campaniei Vote Leave, mai exact 3,9 milioane de lire sterline. Alte 757.750 de lire au venit din trei tabere afiliate demersului de ieșire a Marii Britanii din UE.

„Canadienii ne-au creat softul. Ei se ocupau de baza noastră de date. Dacă AggregateIQ este implicată, atunci și Cambridge Analytica este implicată. Și dacă Cambridge Analytica este implicată, atunci sunt implicați Robert Mercer și Steve Bannon”, spune Paul, fost angajat al Cambridge Analytica, una dintre sursele jurnaliștilor britanici.

Aceștia au mers mai departe și au descoperit legăturile Cambridge Analytica cu complexul militar-industrial din SUA. Potrivit The Observer, esența dezvăluirilor este următoarea: un contractor militar a folosit strategii militare pe o populație civilă. Practic, cu ajutorul Facebook și al unui om de știință de la Universitatea Cambridge, Cambridge Analytica a adunat date personale – inclusiv adrese și numere de telefon - ale alegătorilor britanici, ceea ce i-a permis să transmită mesaje țintite pentru a le influența votul la referendumul din 23 iunie 2016.

Mesajele i-au vizat pe cei despre care s-a stabilit că sunt ușor de convins. Lor li s-au transmis, printre altele, imagini cu imigranți care „inundă” Marea Britanie.

Pe de altă parte, oficialii Palantir, compania lui Peter Thiel, au avut întâlniri cu cei ai Cambridge Analytica încă din 2013 și există informații că au avut și un proiect comun.

Jurnaliștii de la The Observer reamintesc că Palantir asigură managementul datelor personale ale cetățenilor britanici și americani pentru GCHQ și NSA.

Cambridge Analytica și Palantir „sunt deținute de doi miliardari aliați ideologic: Robert Mercer și Peter Thiel”, subliniază The Observer. „Echipa de campanie a lui Trump a spus că Thiel a ajutat cu date. O campanie conduse de Steve Bannon, care pe atunci era era la Cambridge Analytica”, subliniază publicația britanică.

sursa: digi24.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus