Actualitate

TIMPUL a respectat legea

Joia trecuta, 23 iulie, TIMPUL a publicat o scrisoare deschisa a unui „grup de lucratori ai Companiei „Union Fenosa”, care semnalau ca actuala guvernare „practica… o politica de compensare a cererilor de plata reciproce”. Drept temei pentru asa ceva, potrivit scrisorii, ar servi niste contracte trilaterale, incheiate intre Guvernul RM, Compania „Union Fenosa” si unele persoane fizice.

In scrisoare – care, desi nu era semnata, ne-a parvenit intr-un plic cu stampila „Union Fenosa” – se mai spunea ca „afacerea consta in faptul ca presedintele Voronin, conducerea Parlamentului si a Guvernului, inclusiv toti ministrii, nu platesc facturile personale pentru energia electrica consumata in conditii casnice”, aceste facturi fiind compensate din contul mijloacelor „Union Fenosa”. „Oare presedintele Voronin si toti ceilalti demnitari sunt atat de saraci, incat nu pot achita nici facturile pentru energia electrica?”, se intreba in scrisoare, alaturi de solicitarea ca Procuratura sa investigheze cazul. Aceeasi solicitare-intrebare a adresat organelor de drept si TIMPUL, cu mentiunea ca publica scrisoarea anonima, „pornind de la ideea ca informatia continuta in ea este de un interes public major”.

In aceeasi zi, dis-de-dimineata, pe adresa redactiei au parvenit doua reactii de la cei vizati. Prima e semnata de administratia „Union Fenosa”, care „dezminte categoric declaratiile referitoare la existenta unor compensari pentru consumul de energie electrica din contul mijloacelor companiei catre Bugetul de Stat”. In acelasi timp, administratia intreprinderii „insista ca Procuratura Generala sa investigheze cazul, asa cum se propune in articol (scrisoarea publicata – n.n.), intreprinderea fiind deschisa pentru orice gen de control sau investigatii publice necesare”.

A doua reactie a parvenit de la o angajata a CC al PCRM, care ne-a adus un plic cu copiile facturilor de plata pentru lumina, cu stampila bancara „Incasat”, pentru sase luni ale lui 2009, de la apartamentul de pe str. S. Lazo, 26 al sefului sau de partid. Acestea erau insotite de o scrisoare plina de indignare, cu antetul continand secera si ciocanul al Partidului Comunistilor: „Consideram ca asemenea informatii au un caracter calomnios si intrec orice limita a bunului-simt. Era corect ca ziarul TIMPUL sa verifice informatia, nu sa publice scrisori anonime cu caracter dubios”.

Asadar, raspunsul CC vine in apararea „sefului partidului”, pe cand in scrisoare se vorbea despre V. Voronin in calitate de sef al statului. Iar, in conformitate cu art. 4 din Legea cu privire la prevenirea si combaterea coruptiei, anume presedintele RM cade sub incidenta acestei legi ca subiect al actelor de coruptie, nu un sef de partid. Astfel, se pare ca tovarasii incearca sa-l scoata pe seful statului de sub incidenta Legii anticoruptie. Cat priveste indignarea celor de la CC in legatura cu publicarea scrisorii anonime, le amintim ca, in conformitate cu aceeasi lege, scrisorile anonime reprezinta oficial surse in baza carora nu presa, ci „autoritatile administratiei publice evalueaza periodic instrumentele juridice si masurile administrative pentru a determina daca acestea sunt adecvate prevenirii si combaterii coruptiei”. Totodata, TIMPUL precizeaza ca a publicat scrisoarea pornind de la Legea cu privire la petitionare. Art. 10 (2) din aceasta lege – modificat in 2001 de comunisti, apropo! – prevede ca petitiile fara semnatura se iau in considerare „in cazul in care acestea contin informatii ce vizeaza securitatea nationala si ordinea publica”. Iar conform Conceptiei SN, „Securitatea nationala nu este numai securitatea statului, ci si securitatea societatii si a cetatenilor RM”.

Luni, Procuratura Generala a anuntat ca, urmare a investigarii faptelor expuse in scrisoare, „s-a stabilit ca toate achitarile mentionate sunt efectuate de ministri, alti demnitari in conformitate cu principiile generale de achitare a facturilor si nu exista nici un fel de acorduri sau alte acte care ar prevede sau permite asemenea actiuni (…), iar actualmente procurorii intreprind masuri de identificare a autorilor scrisorii anonime”. Asadar, sa intelegem ca exista sanse reale ca Procuratura sa reactioneze, la fel de rapid, la zecile de investigatii ce apar in presa, inclusiv la cea privind „Fabrica de milioane a lui Igor Dodon”, publicata in TIMPUL din 28 iulie
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *