Timpul Local

Timpul local

Pentru desfășurarea lecțiilor, profesorii au primit manuale și cartonașe colorate pentru fiecare copil, înregistrări audio pentru pronunțarea corectă a cuvintelor, cărți de colorat, cântece, poezii pentru copii pe diverse teme.
Scopul proiectului este de a crea condițiile necesare pentru părinții și copiii lor, care contribuie la studierea paralelă a limbii române și a celei găgăuze. Potrivit experților, acest lucru va contribui la integrare lingvistică, socială, profesională și va contribui la păstrarea identității etnice și a patrimoniului cultural, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD.

Proiectul este realizat în zece grădinițe din Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești în cadrul unui program care a fost dezvoltat de Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova ANTEM.

Bender
Pe 27 septembrie curent, la sediul Misiunii OSCE din oraș Bender a avut loc şedinţa ordinară a grupurilor de lucru pentru educaţie, cu participarea reprezentanţilor participanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Delegaţia din partea Chişinăului a fost condusă de coordonatorul grupului de lucru, viceministrul educaţiei, Vasile Marina.

În cadrul ședinței au fost discutate aspecte privind funcționarea şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, precum și problema apostilării actelor de studii emise în regiunea transnistreană.
Grupurile de lucru au convenit de asemenea asupra organizării olimpiadelor comune ale elevilor de la instituţiile de învăţământ de pe cele două maluri ale Nistrului. Data următoarei întâlniri a grupurilor de lucru va fi stabilită suplimentar.

Anenii Noi
Pe 28 septembrie, la adresa ofițerilor Direcției Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații a venit o informație operativă precum că în pădurea din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, au fost depistate obuze nemțești pentru artilerie.
Ca urmare a investigațiilor efectuate de către ofițerii de investigații, s-a stabilit că persoane necunoscute au încercat să le dezgroape și să le sustragă în mod tainic în scopuri nestabilite. Aceștia, au scos la suprafața solului circa 24 de unități din munițiile care erau îngropate în pământ. Obuzele sunt de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial și prezintă un pericol sporit de explozie.
La moment nu se cunoaște cantitatea munițiilor, se iau măsuri procesual penale în conformitate cu legislația în vigoare. Munițiile vor fi ridicate și dezamorsate de către geniştii Armatei Naţionale. Poliția îndeamnă cetățenii să respecte reguli simple de securitate, în cazul în care au depistat un obiect explozibil să anunţe poliţia sau autorităţile publice locale.

Călărași

În satul Pitușca, raionul Călărași, se va desfășura referendumul local privind revocarea Ionilei Lozovan din funcţia de primar al satului. Despre aceasta anunță CEC. Astfel, CEC a stabilit o ședință pentru data de 30 octombrie 2016
Comisia a decis stabilirea datei referendumului local concomitent cu cele prezidențiale, în scopul optimizării cheltuielilor pentru organizarea și desfășurarea acestor alegeri.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *