Cultură

Tinerii educati in Occident nu accepta compromisuri

Mult asteptata revolutie in mediul nostru academic intarzie. Sistemul cu reminiscente sovietice din universitatile noastre e in asteptarea celor mai destepti tineri profesori, formati in tari avansate in cercetare si educatie, apti sa aduca marea schimbare, in acord cu practicile si standardele internationale. Putinele cadre didactice tinere, scolite in Romania si in Occident, revenite ca prin minune acasa, rezista cu greu in lupta cu dictatura comunista si cu stigmatizarea valorilor.

Forumul Plural contra izolarii mediului academic din RM

Ca reactie la izolarea mediului nostru academic, un grup de tineri intelectuali a creat la Chisinau Forumul Plural interdisciplinar, un loc de dezbateri si analize sociale. Tinerii profesori universitari cu studii din Romania si Occident si-au propus sa contribuie la racordarea mediului nostru academic la modelul occidental. Ei considera ca invatamantul si cercetarea nu sunt o prioritate a RM, iar diplomele de doctor obtinute la prestigioase universitati nu sunt pretuite. Cadrele didactice vor sa stimuleze intoarcerea in tara a creierelor noastre. La Forumul Plural participa nu doar profesori si cercetatori din RM, dar si din mari centre universitare din strainatate.

Dr. Virgil Paslariuc, profesor la USM, si-a sustinut doctoratul la Iasi. In prezent face studii postdoctorale la Universitatea din Bologna, Italia. „Exista o pleiada de tineri scoliti in universitati prestigioase occidentale, care sunt reticenti la perspectiva intoarcerii in RM. Ei se tem ca aici nu vor fi apreciati la justa valoare, nu li se vor crea conditii propice pentru evoluare, ba mai mult – vor fi nevoiti sa mearga la compromisuri, impotriva unor principii pe care nu vor sa le incalce. Politica generala a cadrelor in RM, promovata de actualul regim, vizeaza crearea unei mediocratii (puterea oamenilor mediocri), in care principiul competentei este substituit celui de loialitate fata de sefi”, a spus Virgil Paslariuc.

„Cercetarea si educatia nu sunt prioritatile Puterii”
 

„La noi invatamantul si cercetarea, indiferent de declaratiile triumfaliste ale Puterii, nu se afla printre prioritatile nationale. Statisticile arata ca in invatamant media de varsta a profesorilor se afla undeva sub pragul de pensionare, ceea ce denota ca guvernul nu reuseste sa atraga tineretul, sa faca atractiva implicarea acestuia in campul productiei stiintifice si educationale, ceea ce poate avea consecinte catastrofale”, observa profesorul.
El considera ca nomenclatura actuala, ca si cea sovietica de odinioara, nu participa la procesul de luare a deciziilor importante si nici nu este capabila sa gandeasca autonom, asteptand doar ordine de sus. „Anume aceasta birocratie constituie baza actualei puteri. De aceea, tinerii educati in cu totul alt sistem de valori, antrenati sa gandeasca liber si sa ia decizii proprii, au temeri serioase ca nu se vor putea adapta in mediul acesta, in care obedienta si nihilismul moral par a fi principalele virtuti capabile sa ofere speranta de promovare sociala”.
 

In lupta cu un mediu imbatranit si vetust

Virgil Paslariuc sustine ca schimbarea esentiala a mediului academic e posibila doar prin realizarea unor politici coerente si de durata in domeniul cercetarii si educatiei – finantare solida, crearea conditiilor de activitate, stimularea cresterii profesionale si sociale, atragerea specialistilor competenti si, evident, deideologizarea acestora. Altfel, orice stat modern este sortit falimentului.
Dr. Petru Negura, profesor de sociologie la USM, si-a sustinut doctoratul la Scoala de inalte studii sociale din Paris. Volumul sau „Nici eroi, nici tradatori” („Ni heros, ni traitres”), aparut la prestigioasa Editura „L`Harmattan”, despre scriitorii moldoveni fata in fata cu regimul lui Stalin a fost lansat, recent, si la Universitatea din Ottawa, suscitand un mare interes in mediul francofon. „Visul meu era sa ma intorc in Moldova si sa intalnesc mai multi oameni cu studii in Occident, sa facem un cerc academic, sa ne unim randurile, prin cercetarile noastre, sa ne diferentiem de liniile academice vetuste ale generatiei de moda veche, mai conservatoare – fie comunista sau nationalista.
Vrem sa discutam in termeni academici, stiintifici si sa nu ne blocam in polemici ideologice. Facem conexiuni cu universitatile occidentale, unde ne-am format. Nu vrem ca mediul nostru sa ramana izolat, ci integrat intr-un context mai larg”, a afirmat Petru Negura.

Doar conlucrarea cu expertii din Occident aduce schimbarea

Forumul Plural colaboreaza cu Catedra UNESCO de studii sud-est europene si a initiat un proiect ambitios de reforma educationala. Tinerii profesori editeaza revista „Pontes”, publicatie de studii sud-est europene, cu editori de baza Igor Casu, Virgil Paslariuc si Emil Dragnev. Andrei Cusco, lector la Universitatea Pedagogica „Ion Creanga”, care si-a sustinut doctoratul in istorie la Central European University, a subliniat importanta acestei reviste si a altor cursuri sud-est europene aparute recent.
„Prin aceste cursuri interdisciplinare, dar si prin intermediul anuarului „Pontes” incercam sa contribuim la apropierea standardelor educationale din RM de cele occidentale. Lucrarile sunt destinate atat cadrelor didactice, cat si studentilor, in special celor din anii terminali si de la masterat. Pentru a suplini vidul informational si de comunicare, vrem sa cream un forum pentru proiecte comune, deocamdata la nivelul unor publicatii tematice, la care ar participa atat cercetatori autohtoni, cat si experti consacrati din Occident. Viitorul disciplinelor noastre sociale – istoria, stiintele politice, sociologia – este legat de astfel de proiecte comune, realizate de doua grupuri de experti – din RM si din Occident”, a mentionat Andrei Cusco.

 

 Autor: Angelina Olaru

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *