IT&C

Top 10 invenţii ale anului 2011: de la imprimanta mobilă la oglinda medicală

Indiferent de scop, ingeniozitatea lor este întotdeauna sursă de inspiraţie. Vezi top 10 invenţii de anul acesta, conform MSNBC.com

1. Mână artificială Stark

Dacă ai fost vreodată fascinat de implantul lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor se pare că omenirea nu mai este atât de departe în a reuşi asemenea performanţe precum o mână care să poată să prindă mingi din zbor şi să ridice pahare de pe masă cu o precizie încă neatinsă. Mâna creată de inventator are la fiecare deget cate trei încheieturi (două la degetul mare), toate foarte mobile. Costul de producţie s-a ridicat la 17-18.000 de dolari.

2. O mână “bodyguard”

David Brown a construit o mănuşă de protecţie, The BodyGuard, care are o cameră, o armă de paralizat pe încheietură şi o mulţime de spaţiu pentru viitoare îmbunătăţiri. Ideea i-a venit lui Brown în timp ce vorbea cu prietenul său Kevin Costner şi în urma unui atac al leilor în care a murit un om. El s-a gândit că, pentru defensivă, omul ar putea avea o armă “care să îţi vină să o foloseşti instinctiv”.

3. O imprimantă mobilă

Cântărind puţin peste un kilogram, PrintBrush-ul inventat de Alex Breton intră cu uşurinţă într-o geantă de laptop şi poate printa pe orice suprafaţă plată, de la lemn la plastic. Breton a muncit la dispozitiv 11 ani, iar o versiune cu camera inclusă va ieşi pe piaţă anul viitor. Device-ul operează mai mult ca un mouse, putându-l mişca unde doreşti tu şi el printând în tot acest timp. Costul de producţie s-a ridicat la 10 mil. de dolari.

4. O rampă de aterizare mai sigură pentru snowboard-eri

Aaron Coret şi prietenul său Stephen Slen au inventat Katal Landing Pad (rampa de aterizare – n.r.) după ce Aaron a suferit un accident la snowboard. Rampa oferă o aterizare mult mai sigură pentru snowboarderi şi schiori, crescând simţitor siguranţa sportivilor. Suprafaţa de aterizare este din vinil şi este uşor flexibilă, asigurând o aterizare mai uşoară.

5. Ochelari de soare dinamici

Spre deosebire de ochelarii de soare clasici, ochelarii creaţi de Chris Mullin blochează instantaneu radiaţiile luminoase cu ajutorul lentilelor din cristale lichide care se întuneca în trepte şi doar în anumite puncte, în funcţie de luminozitate şi locul de provenienţă al luminii. O zi extrem de luminoasă, care a obosit ochii puternic, l-a inspirat pe Mullin. Atunci când senzorul din ochelari detectează luminozitate, comandă apariţia unor puncte întunecate pe lentile care blochează exact zona care deranjează privitorul. Lui Mullin i-au trebuit cinci ani pentru a realiza un prototip. Costurile de producţie s-au ridicat la 2 milioane de dolari.

6. Aparatul ce depistează insectele din patul tău

Construit pentru a imita nasul unui câine, Bed Bug Detective îţi găseşte imediat insectele pe care nu le doreşti, în mod normal, în patul în care urmează să dormi. Chris Goggin are în plan să creeze un model care să poată detecta o gamă cât mai largă de insecte, dar şi mici animale, precum şoareci. Scanerul absoarbe aer şi depistează feromoni şi emanaţii tipice insectelor, cu o acuitate demnă de nasul unui câine. Eforturile de producţie l-au costat pe Chris Goggin, inventatorul, 0,5 mil. dolari.

7. Test ieftin ce depistează boli prenatale

Construit de un student şi colegii săi de clasă, Prenatal Screeneing Kit ajută depistarea complicaţiilor ce s-ar putea ivi în timpul sarcinii încă din primele faze ale ei. Instrument, în formă de pix, va fi extrem de ieftin, fiind instrumentul perfect pentru spitalele din ţările în curs de dezvoltare. Pentru a depista problemele, se trasează o linie cu pixul şi apoi se pune o picătură de urină pe acea linie. Culoarea se va schimba în funcţie de problemele de sănătate detectate. Studenţii au lucrat la invenţie 3 ani şi i-a costat circa 20.000 de dolari.

8. Maşina ce elimină mizeriile din avioane sau bărci

Cu un nume plăcut faţă de “meseria” sa, instrumentul Zero Liquid Discharge, oxidează şi evaporă complet dejecţiile din vapoare sau avioane. După evaporarea lor, instrumentul lasă în urmă un aerosol care nu dăunează şi miroase bine.

9. O placă acvatică uşoară şi motorizată

Placa uşoara Kymera Body Board este soluţia lui Jason Woods pentru cei ce îşi doresc să “se dea cu placa” pe lacuri, fără să aibă nevoie să fie tractaţi de o barcă cu motor. Cea mai noua versiune a plăcii permite atingerea unei viteze de peste 30 km/h. În retail, în viitor, produsul ar putea costa circa 1.000 de dolari.

10. Oglinda care îţi măsoară semnele vitale

Deşi nu îţi poate spune că eşti “cea mai frumoasă dintre toate”, Oglinda Medicala îţi poate spune viteza cu care îţi bate inima – lucru care este mai important pe termen lung. Un webcam din spatele oglinzii îţi captează variaţiile în lumina reflectată pe chipul tău şi un algoritm traduce aceasta în bătăi ale inimii.

Sursa: Msnbc.msn.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *