Internațional

Topul miliardarilor în Europa. Ruşii domină clasamentul

Poziţia de frunte în topul miliardarilor este deţinută de Franţa în contextul în care antreprenorul care deţine brandul Louis Vuitton are o avere de 41 miliarde dolari, potrivit Business Insider.

Locul 10. Alisher Usmanov (Rusia)

Alisher Burkhanovich Usmanov este un om de afaceri rus, născut în Uzbekistanul de astăzi. Potrivit topului Forbes pe 2011, oligarhul este unul dintre cei mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată la 17,7 miliarde dolari, fiind astfel pe locul 35 mondial.

El a făcut avere din minerit, industria forestieră şi investiţii. Usmanov este acţionarul majoritar al Metalloinvest, un conglomerat industrial creat pentru a administra activele metalifere ale Gazprom.

Locul 9. Vladimir Potanin (Rusia)



Vladimir Olegovich Potanin este un alt oligarh rus, născut în Moscova într-o familie importantă în ierarhia comunistă. El are o avere estimată la 17,8 miliarde dolari, conform datelor pe 2011 ale Forbes.

Potrivit Forbes, Potanin a fost primul miliardar rus care a anunţat ca îşi va ceda toata averea în scopuri caritabile, şi nu copiilor lui. Potanin deţine grupul media Prof-Media, care publica o serie de reviste, are câteva staţii radio, cinematografe şi câteva posturi TV de muzică.

Oligarhul s-a îmbogăţit şi prin participarea la controversatele licitaţii de privatizare de tipul "împrumuturi pentru acţiuni".

Locul 8. Mikhail Prokhorov (Rusia)

Mikhail Dmitrievitch Prokhorov are o avere estimată de 18 miliarde dolari, potrivit topului Forbes 2011, clasându-se pe locul 8 în Europa.

Prokhorov este un oligarh rus, care s-a remarcat în sectorul financiar şi apoi a devenit un nume greu în industria metalelor preţioase. De asemenea, Prokhorov deţine echipa americană de baschet New Jersey Nets.

Ca şef al Norilsk Nickel a adus compania pe primul loc în lume la producţia de paladium şi nichel. În prezent, el este preşedintele Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia.

Locul 7. Michele Ferrero (Italia)

Ciocolatierul italian Michele Ferrero are o avere estimată la 18 miliarde dolari, ocupând astfel locul 32 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume.

Fabrica deţinută de Ferrero produce bomboanele Tic-Tac, ouăle de ciocolată Kinder, cremă de ciocolată Nutella şi, bineînţeles, bomboanele de ciocolată Ferrero Rocher.

Spre deosebire de majoritatea miliardarilor italieni, Ferrero duce o viaţă retrasă, departe de atenţia presei, dar are o pasiune simplă: de a crea ciocolată.

Locul 6. Liliane Bettencourt (Franţa)

Moştenitoarea imperiului L’Oreal are o avere estimată la 23,5 miliarde dolari, potrivit topului Forbes pe 2011, şi este pe locul 6 în Europa.

Liliane Bettencourt este singura fiica a lui Eugene Schueller, fondatorul L’Oreal, companie în care s-a angajat la 15 ani şi a ajuns să o conducă dupa moartea tatălui ei.

Locul 5. Vladimir Lisin (Rusia)

Vladimir Lisin este un mogul al oţelului şi este considerat de Forbes ca cel mai bogat om din Rusia şi numărul 14 mondial, cu o avere estimată la 24 miliarde dolari.

Lisin a urcat în topul Forbes până pe locul cinci în Europa, în contextul creşterii valorii de piaţă a companiei pe care o deţine, Novolipetsk Steel.

Locul 4. Stefan Persson (Suedia)

Stefan Persson este preşedintele lanţului de magazine H&M şi are o avere estimată la 24,5 miliarde dolari, fiind pe locul 13 la nivel mondial, conform topului Forbes 2011.

În Europa, suedezul este al patrulea ca avere şi cel mai bogat om din Suedia. În 2011, Persson a luat locul unui alt miliardar suedez, Ingvar Kamprad, şeful Ikea, a cărui avere a scăzut de la 17 miliarde la doar 6 miliarde de dolari.

Locul 3. Karl Albrecht (Germania)

Karl Hans Albrecht este cel mai bogat om de afaceri din Germania, care a pus bazele lanţului de magazine de reduceri Aldi, alături de fratele său Theo. Potrivit Forbes, este al 12-lea cel mai bogat om din lume şi al treilea din Europa, cu o avere estimată la 25,5 miliarde dolari.

Locul 2. Amancio Ortega (Spania)



Amancio Ortega Gaona este un om de afaceri spaniol din industria de textile şi fashion, cu o avere de 31 miliarde dolari, ceea ce îl plasează pe locul doi în Europa. Ortega a fondat grupul Inditex, sub care operează magazinele de îmbrăcăminte Zara, devenind în urma acestei afaceri cel mai bogat antreprenor din Spania.

Locul 1. Bernard Arnault

Cel mai bogat om din Europa este francezul Bernard Arnault, preşedintele şi directorul general al conglomeratului LVMH.

Miliardarul francez are o avere estimată la 41 miliarde dolari, fiind al patrulea cel mai bogat om din lume, conform topului Forbes.

Bernard Arnault şi-a construit averea cu ajutorul companiei Boussac Saint-Freres, care deţine brand-ul House of Dior, şi pe care a preluat-o în 1984, salvând-o de la faliment. Ulterior a preluat şi LVMH, care deţine Louis Vuitton, Givenchy, Tag Heuer, Donna Karan, Fendi, şi Moët & Chandon.

Sursa: Wall-Street.ro
Sursa foto: Forbes.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *