Bună Dimineața

Trăind online, pierdem legătura cu realitatea

Pe internet fiecare poate să-și facă o imagine perfectă, iar la un moment dat ajunge să creadă că este la fel și în realitate. Greșit. Se complac în ipostaza liderului de opinie în care l-au transformat internauții și ajung să trăiască tot mai mult în mediul online, neglijând problemele și neînțelegerile pe care le întâmpină în viața reală. Nu a mai rămas mult până vom ajunge să stăm în aceleași birouri și să comunicăm prin chat. De fapt, unii deja fac asta. Am constatat că oamenii au mult mai mult curaj atunci când comunică în scris, decât atunci când se exprimă oral.

Deja trăim în era când nu mai este nevoie să ieșim din casă ca să cumpărăm mâncare sau haine – putem comanda practic totul de pe o sumedenie de site-uri specializate. Nu mai este nevoie să urcăm în mașină și să mergem la părinți la țară, pentru că există Skype-ul și alte resurse, care permit convorbirile video. Tehnica însă nu va putea înlocui niciodată o îmbrățișare cu cele mai apropiate persoane și nici nu va putea reda emoțiile în starea lor virgină. Corect, de multe ori nu suntem capabili să influențăm unele lucruri, dar sunt momente când comunicarea virtuală poate fi înlocuită cu cea reală și ar fi un mare păcat să nu profităm de această oportunitate.

Sunt întreprinderi private, dar și de stat care au decis să blocheze accesul la rețelele de socializare pentru angajați. La început personalul era extrem de nemulțumit, dar pe termen lung această soluție s-a dovedit a fi utilă. Lumea chiar nu mai pierde ore în șir, învârtind rotița de la șoricel, în căutarea unor informații deocheate. Pentru o instituție de presă o astfel de practică este aproape egală cu sinuciderea. Cât ar fi de straniu, dar trăim deja timpurile când majoritatea ideilor de știri, reportaje sau investigații sunt pescuite din postările de pe Facebook, Twitter, Instagram, Odnoklassniki etc. Da, există și multe avantaje, dar sunt la fel de multe dezavantaje și deocamdată nu avem un echilibru.

Dacă acum câțiva ani deputații stăteau în Parlament și jucau solitare, atunci în ultima perioadă ei petrec timpul pe rețelele de socializare. Dacă ei, care în mod normal ar trebui să voteze legi, stau cu ochii bunghiți în telefoane, ce așteptări ar trebui să avem de la niște copii care mor de plictiseală după școală?! Până vom realiza că aceasta este o problemă, ar putea fi deja prea târziu.

Haideți să folosim internetul eficient și să nu uităm niciodată că petrecând mult timp online, mai degrabă sau mai târziu, vom pierde legătura cu realitatea!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *