Actualitate

Transportatorii privati au blocat centrul orasului Orhei

De cateva zile, zeci de soferi de microbuze protesteaza in centrul orasului Orhei. Ei sustin ca primaria a organizat un concurs superficial si tendentios pentru gestionarea rutelor orasenesti pe care acestia le-au intretinut timp de 15 ani.

Conflictul a inceput la sfarsitul anului trecut, cand primaria, in urma unei licitatii, a atribuit deservirea rutelor orasenesti Parcului de autobuze Coloana Auto (CA) 2811 SA. Transportatorii privati il acuza pe primar ca are interes sa promoveze respectiva intreprindere, cu al carui patron „se afla in relatii bune”, adaugand ca parcul orasenesc de autobuze nici nu are microbuze pentru transportul orasenesc.

Saptamana trecuta, in urma protestelor, Consiliul local a reexaminat decizia primariei, dar nu a modificat-o. „Vom ataca in judecata hotararea primariei”, anunta Ion Mursa, unul dintre liderii protestatarilor. Potrivit acestuia, primaria este la a doua tentativa de a-i inlatura pe proprietarii privati de la intretinerea celor sase rute orasenesti. In septembrie 2008, transportatorilor particulari le-a fost suspendata activitatea, insa la 27 mai anul trecut Curtea de Apel Chisinau le-a dat dreptate, afirmand ca decizia primariei a fost adoptata cu incalcarea legii. Ulterior, Curtea Suprema de Justitie n-a admis recursul administratiei publice locale.

Primarul de Orhei, Ion Stratulat, spune ca licitatia „a fost organizata in cadrul legal” si nu a fost influentata de nimeni. El chiar ar fi propus un dialog intre cele doua tabere, numai ca acesta s-a soldat cu esec. „Pentru a nu agrava situatia am inceput niste negocieri, astfel incat castigatorul sa le cedeze un anumit volum de transport. Parcul auto orasenesc a propus ca 15 unitati de transport particulare sa circule prin oras si alte 30 – pe alte rute (interurbane, suburbane etc.). Dar ei au refuzat si doresc sa plece in instanta de judecata ca sa-si obtina dreptul care, cred ei, le-a fost lezat”, afirma primarul. In replica, Ion Mursa spune ca cei de la CA 2811 SA le cereau proprietarilor privati cate 100 de lei pe zi.

„Razboiul” in transportul urban din Orhei continua de mai mult timp. Ziarul „Plaiul Orheian” scrie ca in campania electorala din anul trecut Stratulat a fost improscat cu oua de catre conducatorii de microbuze.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *