Actualitate

Tricolorul în doliu

Tricolorul de la Primăria capitalei era îndoliat cu panglică neagră, nu însă şi cele ale Guvernului şi instituţiilor de stat. Socialiştii au protestat împotriva deciziei primarului Chirtoacă de a declara 16 mai Zi de doliu.

Oamenii de bună-credinţă din toată republica au comemorat această aniversare tristă din istoria noastră.

În dimineaţa zilei, am trecut prin faţa mai multor instituţii de stat, ca să vedem dacă edilii lor vor urma exemplul lui Chirtoacă. La ministerele de Externe, Justiţiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare – nici vorbă de doliu oficial. Nu era în bernă nici Tricolorul de la ministerele Mediului, Finanţelor, al Tineretului şi Sportului, dar nici la Procuratura Generală, nici la Banca Naţională.

Dis-de-dimineaţă, deputaţii liberali, în frunte cu Mihai Ghimpu, împreună cu consilierii PL din municipiul Chişinău şi primarul Dorin Chirtoacă, au depus flori la Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde urma să fie ridicat monumentul în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist. Ei au păstrat un minut de reculegere în memoria lui Vadim Pisari, tânărul ucis la 1 ianuarie 2012, de un ofiţer al armatei ruse, la postul de control de la Vadul lui Vodă. Mihai Ghimpu a regretat faptul că celelalte componente ale AIE nu s-au alăturat acţiunii de comemorare.

În faţa Pietrei Comemorative, doi tineri, cu cravate negre, ţineau tricolorurile în bernă.

La Primăria capitalei, un grup de tineri socialişti, cu drapele roşii şi albe ce aveau pe ele steluţe rubinii, au venit să protesteze împotriva deciziei primarului de a declara zi de doliu în municipiu. În apărarea deciziei primarului au sărit mai mulţi trecători: Ion Vârlan, Valeriu Covaliu, dar şi Boris Vasiliev de la Sărăteni, autorul cărţii „Stalin mi-a furat copilăria”, care a fost de două ori deportat în Siberia. Manifestaţia reprezentanţilor gărzii tinere a socialiştilor n-a trecut fără altercaţii, astfel încât aceştia şi-au strâns drapelele şi pancartele, retrăgându-se din faţa Primăriei.
Ziua de doliu s-a încheiat la Chişinău cu un miting de comemorare în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Liberalii au aprins mii de lumânări în memoria victimelor regimului de ocupaţie. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *