Timpul.md

Ultima oră 21 Mai 2015 | 16:19

Ucraina SUSPENDĂ cooperarea militară cu Rusia, inclusiv dreptul de tranzit spre Transnistria

Parlamentul Ucrainei a votat joi să suspende cooperarea militară cu Rusia, inclusiv dreptul de tranzit spre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, relatează Associated Press în pagina electronică.

Verhovna Rada a votat anularea a cinci acorduri de cooperare, inclusiv unul care oferea armatei ruse drept de tranzit spre Republica Moldova, al cărei teritoriu este parţial controlat de un guvern separatist susţinut de Moscova.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după înlăturarea de la putere, în februarie 2014, a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Ulterior, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Kievul acuză de asemenea Moscova că îi susţine cu armament şi trupe pe separatiştii din estul Ucrainei.

Îndepărtându-se de Rusia, Ucraina a căutat tot mai mult asistenţă din partea NATO, o organizaţie la care actualul Guvern de la Kiev speră să adere la un moment dat.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia şi deocamdată nu se întrevede nicio soluţie.

"După cum se prezintă situaţia, trebuie să ne gândim şi să găsim o soluţie. Nu ar trebui să renunţăm la Transnistria şi Moldova", a declarat Vladimir Komoedov, preşedintele Comisiei de apărare din Camera inferioară a Parlamentului rus, potrivit agenţiei de presă Interfax.

El a adăugat însă că Rusia nu va lua măsuri de retorsiune pentru moment.

Printre acordurile anulate joi de Parlamentul ucrainean figurează unul privind cooperarea în domeniul militar, semnat de Guvernele rus şi ucrainean la Soci pe 25 noiembrie 1995 şi ratificat de Legislativul de la Kiev la 10 ianuarie 2002, relatează Interfax Ucraina în pagina electronică.

Verhovna Rada a anulat de asemenea acordurile dintre Guvernele ucrainean şi rus privind organizarea transporturilor militare interstatale şi a plăţilor aferente, privind cooperarea în domeniul spionajului militar şi privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate.

Sursa: Mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus