Timpul.md

Economie 22 Martie 2010 | 19:26

UE va acorda acorda Serbiei un miliard de euro pentru reformele de aderare

Serbia si Uniunea Europeana au semnat joi un acord ce prevede ca tarile din spatiul comunitar sa acorde 1 miliard de euro Belgradului, cu scopul de a sustine accelerarea reformelor pentru aderarea acestui stat la UE, relateaza Reuters.

 Intelegerea ii permite Serbiei sa aiba acces la un miliard din suma de 11,5 miliarde de euro considerata ca ajutor de preaderare pentru tarile din Balcanii de Vest si pentru Turcia.

Vicepremierul sarb Bozidar Djelic a precizat ca grantul nu este conditionat, iar banii vor fi folositi pentru accelerarea reformelor in sistemul judiciar, politie, educatie si pentru protectia mediului.

"Este obiectivul nostru sa ne indreptam spre Europa, un mod sigur de a ameliora sistemul nostru si viata cetatenilor nostri", a declarat vicepremierul sarb Bozidar Djelic, dupa semnarea acordului.

In timpul razboiului din Iugoslavia, situatia economica a Serbiei s-a deteriorat dramatic. Dupa indepartarea de la putere a liderului Slobodan Milosevici, in anul 2000, Serbia a primit aproximativ 5,2 miliarde de euro ajutor si credite preferentiale din partea statelor membre UE.

Banii au fost intrebuintati pentru refacerea infrastructurii distrusa in timpul bombardamentelor NATO, ameliorarea sistemului de ingrijire medicala si reforma in domeniul pensiilor.

Sursa: Hotnews

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus