Economie

UE va acorda acorda Serbiei un miliard de euro pentru reformele de aderare

 Intelegerea ii permite Serbiei sa aiba acces la un miliard din suma de 11,5 miliarde de euro considerata ca ajutor de preaderare pentru tarile din Balcanii de Vest si pentru Turcia.

Vicepremierul sarb Bozidar Djelic a precizat ca grantul nu este conditionat, iar banii vor fi folositi pentru accelerarea reformelor in sistemul judiciar, politie, educatie si pentru protectia mediului.

"Este obiectivul nostru sa ne indreptam spre Europa, un mod sigur de a ameliora sistemul nostru si viata cetatenilor nostri", a declarat vicepremierul sarb Bozidar Djelic, dupa semnarea acordului.

In timpul razboiului din Iugoslavia, situatia economica a Serbiei s-a deteriorat dramatic. Dupa indepartarea de la putere a liderului Slobodan Milosevici, in anul 2000, Serbia a primit aproximativ 5,2 miliarde de euro ajutor si credite preferentiale din partea statelor membre UE.

Banii au fost intrebuintati pentru refacerea infrastructurii distrusa in timpul bombardamentelor NATO, ameliorarea sistemului de ingrijire medicala si reforma in domeniul pensiilor.

Sursa: Hotnews

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *