Timpul.md

Actualitate 11 Octombrie 2018 | 17:10

ULTIMA ORĂ /// Patriarhia Ecumenică a declarat ILEGALĂ anexarea Mitropoliei Kievului de către Biserica Rusă

Sinodul Patriarhiei Ecumenice a declarat ilegala anexarea Mitropoliei Kievului de către Biserica Rusă, a anunțat pe Facebook Evstrati Zorea, secretarul de presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Kiev.

„Din mai multe surse am primit informații despre două din deciziile așteptate ale Sinodului Patriarhiei Ecumenice. 1. Despre aprobarea apelului Patriarhului Filaret (precum si recursul Mitropolitului Macarie). 2. Recunoașterea drept ilegale a anexarii Mitropoliei Kievului de catre Biserica Rusa la 1686 ..“ – a spus el.

Anunțul oficial este acum așteptat de la Sfântul Sinod.

Reamintim, între 9 și 11 octombrie, la Istanbul, are loc Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol, la care a fost luată în dezbatere aprobarea unui Tomos cu privire la autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Întâlnirea a avut loc în spatele ușilor închise.

Potrivit poziției Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Moscovei, creată la 1589, nu are dreptul să pretindă titlul de biserică-mamă în relația cu Biserica Ucrainei, care a fost fondată în anul 988.

Totodata, Sinodul Patriarhiei Ecumenice a recunoscut drept canonice Biserica Ortodoxa Ucraineana cu Patriarhia la Kiev (BOU-PK) și Biserica Ortodoxa Autocefala a Ucrainei (BOAU), potrivit site-ul religios Risu, care citeaza orthodoxa.info.

Conform informațiilor primite, Sinodul Patriarhiei Ecumenice a decis să reia statutul canonic al întâistătătorii BOU-PK Filaret (Denisenko) și al BOAU – Macarie (Maletici).

Sursa: paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus