Actualitate

Un adept al „moldovenismului civic” numit consilier al Maiei Sandu

Vladislav Kulminski este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice. Totodată, acesta a fost realizatorul unei emisiuni în limba rusă la postul Jurnal TV.

Kulminski a fost criticat aspru anul trecut de Octavian Țicu într-un articol ce vizează „moldovenismul civic”.

Conform unor informații publicate anterior, românofobul Mark Tkaciuk ar fi fost finanțat din Germania alături de Kulminski și Andrei Popov.

Autorii investigaţiei administrează şi probe, pritre care nota de plată adresată în iunie 2017 de Mark Tkaciuk unui ONG de la Berlin, Institut für Europäische Politik şi dispoziţia de plată din 12 iunie 2017, prin care ONG-ul îi transferă 2000 de euro.

Suma încasată de Tkaciuk pare a fi pentru efectuarea unui studiu, întitulat „Consolidarea coeziunii sociale şi a unei identităţi comune în Republica Moldova, executat în decembrie 2017 de ONG-ul de la Berlin împreună cu ONG-urile de la Chişinău Institutul pentru Iniţiative Strategice (IPIS) şi Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE). Cel puţin asta se înţelege din scrisoarea publicată de autorii investigaţiei, care a fost adresată de către reprezentanta ONG-ului german, Viktoria Palm, lui Vladislav Kulminski, director executiv al IPIS. Prin această scrisoare, adresată în copie şi lui Andrei Popov, preşedinte al IPIS, lui Adrian Popescu, expert IPIS, dar şi lui Mark Tkaciuk, Institut für Europäische Politik solicită adresaţilor prezentarea actelor pentru rapoartele financiare.

Totuşi, deşi inclus în lista celor remuneraţi financiar, Tkaciuk nu apare printre autorii studiului, colaborarea dorindu-se să rămână în mare taină. În schimb, imediat după prezentarea studiului, Mark Tkaciuk anunţă lansarea propriului proiect, „Limba comună”, care are exact aceeaşi temă cu studiul ONG-iştilor moldo-germani, coeziunea socială şi construirea „naţiunii civice moldoveneşti”.

De menționat că Vladislav Kulminski se numără printre foștii consilieri ai premierului Iurie Leancă, care primeau salarii din bugetul de stat, dar și de la miliardarul George Soros. Iurie Leancă i-a cerut miliardarului George Soros suma de 141.750 dolari pe când era premierul R. Moldova pentru a-i plăti pe patru dintre consilierii săi pe o perioadă de 8 luni, deşi aceştia deja primeau salarii din bugetul de stat.

Potrivit documentelor Fundaţiei Soros, publicate de pagina dcleaks.com, achitarea banilor pentru consilierii premierului Leancă s-a făcut mascat, prin intermediul unui institut din Germania, legile R. Moldova nepermiţând plata directă a consilierilor guvernamentali.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *