Timpul.md

Actualitate 19 Aprilie 2018 | 12:08

Un fost ministru al României: Pentru apropierea de România este necesară încurajarea unei politici pro-europene

Fostul ministru de externe al României, Adrian Cioroianu, consideră că în momentul de față, cea mai bună și cea mai eficientă soluție ca Republica Moldova să se apropie de România este încurajarea unei politici pro-europene. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Adrian Cioroianu a spus că afirmă acest lucru din perspectiva faptului că Republica Moldova are nevoie de un set de politici de guvernare pe care nu le-a pus în practică după 1990.

Adrian Cioroianu afirmă că astăzi se vorbește mai puțin despre perspectiva europeană a Republicii Moldova decât se vorbea în 2010-2012. Liderii UE pun accentul diferit pe Parteneriatul Estic. Diplomatul mai spune că Republicii Moldova i-ar prinde bine aspirația europeană și acest lucru, în opinia sa, nu va nega istoria țării și nu va nega amintirile celor care au trăit în anii 1940.

„Vorbim de un stat din care dispar milioanele și miliardele, vorbim de un stat în care corupția sau ineficiența politică sunt o problemă pe care o recunoaște orice om, să zic, lucid și care este interesat de bunul mers al comunității sale. Și, cunoscând exemplul României, al progreselor pe care noi le-am făcut oarecum împinși de această idee de a ne apropia de anumite standarde europene, sincer cred că și Republicii Moldova i-ar prinde bine o astfel de tentație europeană. Asta nu neagă istoria noastră recentă sau mai puțin recentă, nu neagă anumite strigăte disperate care vin din partea unei generații care au amintiri cu anii ’40, cu dramele care s-au întâmplat atunci”, a notat Adrian Cioroianu.

Fostul ministru de externe s-a referit și la actualele manifestări pro-unioniste. În opinia sa, unele dintre aceste manifestări s-ar putea să nu vină din conștiințe foarte bine intenționate. „Și unele dintre ele și-ar dori de fapt prin exagerarea sau printr-un mesaj ceva mai agresiv decât ar trebui, unele de fapt sunt în măsură să pericliteze ideea și acest lucru ar trebui studiat ceva mai atent și de o parte, și de alta a Prutului”, a opinat diplomatul.

În altă ordine de idei, Adrian Cioroianu a menționat că a fost recent la Chișinău și a înţeles că o parte a populației își dorește apropierea de UE și această parte a populației este ceva mai mare decât partea care își dorește apropierea de România.

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus